Tarih: 20.07.2025 23:32

Bakan Işıkhan'dan Bitlis İş Dünyasına Terörsüz Türkiye Mesajı : "ARTIK ÜRETİME ODAKLANACAĞIZ"

Facebook Twitter Linked-in

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Vedat Işıkhan, sözlerine Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde metan gazı nedeniyle şehit olan Celalettin Uyanık ve Mahsun Yeşildemir'e Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.
Bitlis'in Anadolu'nun ruhunu taşıyan, iklimi sert ama insanı sıcak, gönlü geniş bir şehir olduğuna vurgu yapan Işıkhan,  "Bitlis, Sultan Alparslan'ın ayak bastığı, Selçuklunun iz sürdüğü, Osmanlının kucakladığı bir şehirdir. Bu topraklar nice komutanlar, alimler, şairler, dava adamları, kanaat önderleri yetiştirmiştir. Her biri bu vatanın çimentosu ve bu milletin harcı olmuştur" sözleriyle Bitlis'in tarihi ve kültürel önemine değindi. Ayrıca Bitlis'i "şehitler diyarı, direnişin ve vefanın adı" olarak nitelendirdi.
Bitlis'in Ekonomik Potansiyeli ve İstihdam Verileri
Bitlis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde eğitimden sanayiye, tarımdan turizme kadar birçok alanda başarı hikayelerine katkı sunduğunu belirten Işıkhan, şehrin iş dünyasının da bu ilerlemede önemli bir rol oynadığını ifade etti. Bakan Işıkhan, Bitlis'te yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme modelini güçlendirmek için çalıştıklarını aktardı.TRB-2 bölgesindeki (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) güncel işgücü piyasası verilerini paylaşan Işıkhan, "İstihdam oranı: Yüzde 39.5, İşsizlik oranı: Yüzde 15.3, İşgücüne katılım oranı: Yüzde 46.6, Sektörel istihdam dağılımına bakıldığında ise:Tarım: Yüzde 24.5, Sanayi: Yüzde 23.2, Hizmet sektörü: Yüzde 52.3 oranındadır." dedi.
İŞKUR aracılığıyla Bitlis'te 2002 yılından Mayıs 2025 sonuna kadar toplam 36 bin 501 kişinin işe yerleştirildiğini bildiren Bakan Vedat ışıkhan, Mayıs ayı sonu itibarıyla 8 bin 195 kayıtlı işsiz bulunduğunu ve bin 609 açık iş talebi olduğunu belirtti. Aktif İşgücü Programlarından 23 bin 544 kişinin, Toplum Yararına Programlardan ise 34 bin 500 kişinin faydalandığını ekledi. Ayrıca İşgücü Uyum Programı kapsamında Eylül 2024'ten bu yana Bitlis'te 2 bin 118 kişinin işgücüne katıldığını açıkladı.
Bakan Işıkhan, Mart 2025 itibarıyla Bitlis'te toplam 71 bin 665 aktif sigortalı çalışan bulunduğunu ve 3 bin 652 işyerinin faaliyet gösterdiğini söyledi. 2002-2025 Nisan döneminde 13 bin 288 işyerinin SGK ve İŞKUR teşviklerinden yararlandığını ve ödenen toplam teşvik tutarının 2.1 milyar lirayı aştığını vurguladı
.İŞKUR'un işgücü piyasası araştırmalarına göre Bitlis'te en fazla açık iş olan 5 mesleğin belirlendiğini kaydeden Işıkhan, bu verilerle sanayi bölgelerini güçlendirme ve girişimcilere daha fazla destek sunma gerekliliğinin ortaya çıktığını belirtti.
"Terörsüz Türkiye Süreci" ile Yeni Bir Dönem Başlıyor
Bakan Işıkhan, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli liderliğindeki "Terörsüz Türkiye Süreci"ne özel bir vurgu yaptı. Son 40 yıldır terörle mücadelede büyük bedeller ödendiğini, ancak sadece güvenlik politikalarıyla değil, devlet aklı ve millet vicdanıyla hareket edildiğini ifade etti. Terörü besleyen karanlık yapıların ve yanlış politikaların ortadan kaldırıldığını, devlet ile millet arasındaki duvarların yıkıldığını dile getirdi.
Işıkhan, "Bugün Terörsüz Türkiye süreci, milletin cesaretinin, devletin kararlılığının, Sayın Devlet Bahçeli'nin ferasetli desteğinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın sarsılmaz iradesinin eseridir" dedi.
"Enerjimizi Üretim, İstihdam ve Kalkınmaya Harcayacağız"
Bakan Işıkhan, artık enerjilerini terörle mücadeleye değil, üretim, istihdam, kalkınma, adalet ve huzura harcayacaklarını vurguladı. "Türkiye barışla yükselecek, kardeşlikle büyüyecek ve hep birlikte kazanacağız. Terörsüz Türkiye vizyonu, gecikmiş kalkınmanın telafisi ve geleceğin sağlam temeller üzerine kurulmasının aynı zamanda gerçekleşmesinin bir hedefidir" sözleriyle yeni dönemin hedeflerini açıkladı.
Işıkhan, "Bugün namluların sustuğu yerde makinelerin sesi yükselecek. Korkunun yerini daha fazla üretim, göçün yerini daha fazla refah alacak" diyerek, Muş'tan Hakkari'ye, Bitlis'ten Van'a kadar bu bölgenin artık Türkiye'nin yeni üretim üssü olacağını belirtti. Gabar'daki petrol üretimindeki artışa dikkat çekerek, milletin artık terörü değil, kalkınmayı konuşmak istediğini ifade etti.
Bakan Işıkhan, Cumhuriyet'in ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı'nda kardeşliğin mayasıyla yürüyeceklerini ve her adımı milletin selameti ve istikbali için attıklarını dile getirerek konuşmasını tamamladı. 
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya ve AK Parti Bitlis Milletvekili Turan Bedirhanoğlu, ilin yatırım potansiyeline ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 
Bitlis'in son yıllarda birçok alanda kayda değer bir gelişim gösterdiğini, bu ivmenin ilin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına doğrudan yansıdığını vurgulayan.Vali Karakaya, Bitlis'in sadece tarım ve hayvancılıkta değil; aynı zamanda sanayi, turizm ve hizmet sektörlerinde de yatırımcılar için cazip hale geldiğini belirtti. Kamu yatırımlarının yanı sıra özel sektörün de bölgeye ilgisinin arttığına dikkat çeken Karakaya, "Bugün Bitlis, sahip olduğu genç ve dinamik nüfusu, doğal kaynakları, gelişen ulaşım ağı ve güvenli yatırım ortamıyla Doğu Anadolu'nun yükselen değerlerinden biri haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Bedirhanoğlu da konuşmasında, ilin ekonomik büyümesiyle birlikte istihdam oranlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti. Özellikle genç iş gücünün üretim süreçlerine dahil edilmesiyle işsizliğin azaldığını ve Bitlis'in, bölgedeki cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Bitlis'in yalnızca ekonomik değil, kültürel ve turistik anlamda da ciddi bir potansiyel taşıdığını dile getiren Bedirhanoğlu, "Zengin tarihî mirasımız, doğal güzelliklerimiz ve kültürel çeşitliliğimizle Bitlis, bir kültür ve turizm kentidir. Bu alanda yapılan yatırımlar sayesinde hem iç turizm hareketlendi hem de dışarıdan gelen ziyaretçi sayısında artış kaydedildi" dedi.
Toplantıda konuşan Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Bilal Adabağ ise, iş dünyasının karşılaştığı temel sorunlarla ilgili bir açıklama yaptı.
Adabağ, Bazı çalışanların işten ayrıldıktan sonra avukatlar aracılığıyla işverenler aleyhine haksız taleplerde bulunmasının ciddi mağduriyetlere yol açtığını belirterek, Enerji lisans alanlarının büyük firmalarca kapatılmasının küçük üreticilerin önünü tıkadığını, artan işçilik ve navlun maliyetlerinin ise üretim üzerindeki baskıyı artırdığını vurguladı.
Ayrıca, Bitlis'in önemli yer altı kaynaklarından biri olan pomzaya dayalı BİMS sektörünün, yüksek maliyetler nedeniyle kârlılığını yitirdiğini belirterek, sektöre yönelik yeni destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini dile getiren Adabağ, bu kapsamda Ahlat'ta bir Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının önemine dikkat çekerek, Tatvan merkezinde bulunan Küçük Sanayi Sitesi ile Orta Ölçekli Sanayi Sitesi'nin birleştirilerek imar dışı bir alana taşınmasının şehircilik ve üretim açısından önemli bir adım olacağını ifade etti.
Ayrıca, BİMS sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin modernizasyonunun desteklenmesi ve ürün çeşitliliği açısından sıva ve yalıtım malzemesi gibi yeni kullanım alanlarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda  iş insanları da söz alarak talep ve önerilerini Bakan Vedat Işıkhan'a iletti.
Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan Bakan Işıkhan, iletilen tüm sorunların ve önerilerin ilgili birimlerle paylaşılacağını da belirtti.
Toplantıya, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Vali Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu, Tatvan Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, AK Parti Bitlis İl Başkanı Av. Kadir Köstekçi, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, ilgili kurum müdürleri, STK temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —