Tarih: 01.08.2025 14:09

BEÜ Arıcılık Merkezinde Bal Hasadı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Bal sağımı sırasında konuşan Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversitenin tarımsal üretim ve araştırma faaliyetlerine büyük önem verdiğini belirterek, "Arıcılık Merkezimiz hem bilimsel üretim hem de uygulamalı eğitim açısından örnek bir modeldir. Bitlis'in eşsiz florasından elde edilen doğal balın, bölge ekonomisine katkı sağlaması kadar, öğrencilerimizin bu alanda deneyim kazanması da bizim için çok kıymetlidir." dedi.
Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Türkiye'de ana arı temininin oldukça maliyetli olduğunu vurgulayarak, bu alanda üniversitelerin üretimle sürece katkı sağlayacağını ifade etti.
Rektör Elmastaş, "Ana arı üretimi Türkiye'de oldukça maliyetli bir iş. Bitlis'teki üreticilerimiz dışarıdan çok maliyetli bir şekilde temin ediyorlar. Daha ekonomik, daha az maliyetli bir şekilde üniversitelerimiz tarafından inşallah üretim olacak ve çiftçilerimiz buradan yararlanabileceklerdir. Bizim şu anda 150 civarında kovanımız var. Tabii bu sene biraz verim yüksek. Geçen sene Türkiye ortalaması kovan başına 10 kilo civarıydı. Bu sene zannedersem daha fazla. Yani benim tahminim geçen seneye göre iki kattan daha fazla ya da o civarda bir verim bekleniyor." şleklinde konuştu.
BU YIL YÜKSEK BAL VERİMİ BEKLENİYOR
Bu sezon yaklaşık 150 kovanla bal üretimi yapılıyor. Aynı zamanda merkezde bu yıl yaklaşık 150 adet ana arı üretilerek kovanlara verildi. Üretimin halen sürdüğünü belirten Öğr. Gör. Muhammed Yunus Uzun, Kafkas ve Anadolu ırkı damızlık ana arılardan ana arı üretiminin devam ettiğini, bu çalışmaların Bitlis yöresine uygun yerel bir arı ekotipi oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversite olarak yürütülen ormanlaştırma çalışmalarının hem doğaya hem de bal üretimine katkı sağlayacağını belirtti.Rektör Elmastaş, "Bal ormanı dediğimiz, özellikle bazı bitki ve ağaç türlerini dikerek ormanlaştırma faaliyeti yürütüyoruz. Bölgemiz kekik, geven gibi zengin bir floraya sahip. Bunun yanında farklı zamanlarda çiçek açan bitkiler yetiştirerek, arıcılık sezonunu daha uzun bir zaman dilimine yaymayı amaçlıyoruz. Bu nedenle bazı ağaç türlerini de bilinçli olarak dikiyoruz" dedi.Elmastaş ayrıca, geçtiğimiz yıl Orman Bölge Müdürlüğü tarafından küçük bir alanda bal ormanı oluşturulduğunu hatırlatarak, "Ağaçlar henüz çiçek verme aşamasına gelmedi. Ancak önümüzdeki yıllarda bu alanlardan da ciddi şekilde fayda sağlanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
BAL ANALİZ LABORATUVARI AKREDİTASYONA HAZIR
Rektör Elmastaş, bal üretiminin yanı sıra bilimsel analiz süreçlerinin de büyük önem taşıdığına değinerek, üniversite bünyesinde kurulan Bal Analiz Laboratuvarı'nın akreditasyon sürecinde son aşamaya gelindiğini açıkladı. "Akreditasyon tamamlandığında yalnızca üniversitemiz üretimi değil, bölgedeki tüm arıcıların balları burada analiz edilebilecek. Bu, kalite kontrolünü sağlarken aynı zamanda üreticilerin pazar payını ve güvenilirliğini artıracak," dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi; bilimsel üretim, eğitim ve kırsal kalkınma amaçlı faaliyetleriyle bölge arıcılığının gelişmesine katkı sunmaya devam ediyor.
Yapılan hasada Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş'ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayhan Yılmaz ve Prof. Dr. Ayşe Dilek Özşahin Kireçci, Arı ve Arı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Oğuz Ayhan Kireçci, Bitlis İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Özgür Umut Ayaz, Hizan Orman İşletme Şefi Servet Palta, dekanlar, akademisyenler ve merkez çalışanları katıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —