Bitlis'te bu yıl 110 bin dekarlık alanda 37 bin ton kuru fasulye üretildi. Bu üretim, Türkiye'nin yemeklik fasulye ihtiyacının yaklaşık %13'ünü karşılayarak Bitlis'i ülke genelinde 4. sıraya taşıdı. Tohumluk fasulyede ise Bitlis, 3 bin dekarda üretilen 1.100 tonla Türkiye ihtiyacının %46'sını karşıladı ve bu alanda birinci sıraya yerleşti.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Ahlat'ta fasulye hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Ahlat'ta gerçekleştirilen bereketli hasat etkinliğinde konuşan Vali Karakaya, çiftçilerin emeğiyle ülke tarımına büyük katkı sunulduğunu ifade ederek, "Hep birlikte bu bereketin sevincini yaşıyoruz. Alın teriyle üretim yapan tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum," dedi.
Bitlis, yemeklik kuru fasulye üretiminde ülke ihtiyacının %13'ünü karşılarken, 3.000 dekarlık alanda üretilen 1.100 ton tohumluk fasulye ile Türkiye'deki tohumluk üretiminin %46'sını sağlayarak birinciliği elde etti. Bu başarıyla kent, hem yüksek verimlilik hem de kaliteli üretim açısından önemli bir noktaya ulaştı.
Hasat programının ardından Vali Karakaya, Ahlat'ta bulunan Örkenler Grup Yaytat Bakliyat Fabrikası'nı ziyaret etti. Türkiye'nin sertifikalı tohum ihtiyacının %60'ını karşılayan tesiste incelemelerde bulunan Karakaya, fabrika sahibi Kenan Örken'den bilgi aldı.
Ziyaretlerde Vali Karakaya'ya, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Barış Soyal, İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, İŞKUR İl Müdürü Mücahit Gülmez, SGK İl Müdürü Sadullah Korkut, basın mensupları ve çiftçiler eşlik etti.