Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) koordinesinde düzenlenen toplantıya; Kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları, aile büyükleri ve ilçenin ileri gelenleri katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda ilçedeki huzur ve güven ortamının korunması, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi, gençlerin şiddetten uzak tutulması ve toplumsal barışın güçlendirilmesine katkı sunulması noktasında fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TATSO Başkanı Bilal Adabağ, konuşmasına önceki gün sağlanan barış girişimi için ailelere teşekkür ederek başladı. Adabağ, "Toplumun dengesini bozmaya ve herkesi huzursuz etmeye gerek yok. Daha önce huzurun hâkim olduğu Tatvan, son dönemde insanların terk etmek istediği bir yer haline geldi," dedi.Adabağ, çözüm sürecinde atılacak adımlara da değinerek, "Yaşadığımız sıkıntıları tespit etmek amacıyla anketler düzenledik. Elde ettiğimiz veriler ve bugün yapacağımız istişareler doğrultusunda, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve siyasi parti temsilcileriyle de bir toplantı gerçekleştireceğiz," ifadelerini kullandı.
Huzur İçin Ortak Adımlar
Toplantıda güvenlikten sosyal yaşama kadar birçok konu masaya yatırıldı. Silah ruhsatlarının daha sıkı denetlenmesi, bireylerin üzerlerinde taşıdığı kesici aletler ve araçlarda sopa bulundurma gibi davranışların kontrol altına alınması gerektiği vurgulandı. Yol kontrollerinde sadece sürücünün değil, araçtaki tüm kişilerin kimlik kontrolünün yapılması ve araçların suç unsurlarına karşı detaylı şekilde aranması gerektiği ifade edildi. Merkezde ve sahil şeridinde belirli periyotlarla polis ve yunus ekiplerinin devriye gezmesi, kimlik kontrollerinin yanı sıra üst aramalarının da yapılması talep edildi.Toplumda yaygınlaşan kumar ve uyuşturucu kullanımıyla etkin mücadele edilmesi gerektiği belirtilirken, özellikle okul çevreleri ve sahil bölgelerinde sürekli denetim yapılması gerektiği dile getirildi.Kafe, düğün salonları ve okul bahçelerinde gerçekleştirilen yüksek sesli ve geç saatlere kadar süren etkinliklerin sınırlandırılması önerildi. Ayrıca düğün konvoylarının şehir içi ve ara sokaklarda oluşturduğu trafik ve güvenlik risklerine dikkat çekilerek, bu konuda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.Mahalle aralarında yaşanan otopark sıkıntısına çözüm bulunması ve ruhsatsız olarak yapılan 1+1 dairelerin ruhsatlandırılmaması gerektiği ifade edildi. İş yerlerinin ürünlerini kaldırıma taşırarak kamusal alanı işgal etmesi, seyyar satıcılar, oto galeriler ve kahvehanelerin kaldırım işgali gibi konular da gündeme geldi.Toplantıda ayrıca, bölgedeki tefecilik ve yasa dışı faiz uygulamalarına karşı önlem alınması gerektiği dile getirilirken, imamların cuma hutbelerinde, öğretmenlerin ise okullarda öğrencileri bilinçlendirme çalışmalarını artırması önerildi. Ailelerin de suç potansiyeli taşıyan bireyleri uyarması ve desteklememesi gerektiği, ailelerin bireylere yanlış bir güven alanı oluşturmaması gerektiği belirtildi.Düğünlerdeki abartılı harcamaların azaltılması, taziye yemeklerinin kaldırılması veya sadeleştirilmesi, kan parası uygulamasının sonlandırılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca şehir içi ve şehirler arası minibüs duraklarının yeniden planlanması ve şehir merkezinde faaliyet gösteren gıda toptancıları ile mobilyacıların şehir dışına taşınması önerildi.
Sağduyu Çağrısı
Toplantıda söz alan kanaat önderleri, halkı sağduyulu olmaya ve toplumsal sorunlara karşı birlikte hareket etmeye davet etti. Özellikle gençlerin şiddetten uzak tutulması, ailelerin çocuklarına rehberlik etmesi ve toplumun her kesiminin sorumluluk alarak barış ortamının yeniden tesisi için çaba göstermesi gerektiği vurgulandı.
Oldukça verimli geçen toplantı sonunda katılımcıların ortak görüşleri doğrultusunda toplantıya katılan kesimlerden oluşan bir meclis kurulmasına, kurulacak meclisin "Tatvan Aileler Meclisi" olarak isimlendirilmesine karar verildi.
Oluşturulacak meclisin ilçenin toplumsal sorunları başta olmak üzere tüm sorunlarının çözümü noktasında girişimlerde bulunması ve sorunlara çözüm üretmesi yönünde faaliyetler yürütmesi hedefledi. İlki gerçekleştirilen toplanda, ayrıca ulaşılamayan ya da gözden kaçan isimlerinde belirlenip sürece ve meclise dahil edilmesi yönünde çalışma yapılacağı belirtildi.
Program, yapılan dualarla sona erdi.