Savunma Sanayi Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Arasında “Yapay Zeka İle Eğitilmiş İHA’ların Desteğiyle Kritik Alanların Güvenliği Projesi” Sözleşmesi İmzalandı.
“Merkezi/Dağıtık Sürü Yönetimi Teknolojilerinin Geliştirilmesi” konulu Savunma Sanayii Başkanlığı Ar-Ge Geniş Alan (SAGA) çağrısına sunulan projelerin değerlendirilmesi sonucunda, Bitlis Eren Üniversitesi’ne ait “Yapay Zeka İle Eğitilmiş İHA’ların Desteğiyle Kritik Alanların Güvenliği” isimli proje onaylanarak sözleşme yapıldı.
BEÜ akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Kubilay Demir’in yürütücülüğünü yaptığı projede Doç. Dr. Yakup Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Vedat Tümen, Dr. Öğr. Üyesi Erdal Akın, Dr. Öğr. Üyesi Halil Yetkin ve Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Koşunalp görev alacak. 24 ay sürecek olan projenin bütçesi 1 Milyon TL olarak kabul edildi.
Savunma Sanayii Başkanlığında sözleşme imza töreninde açıklama yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, bu projenin lisans düzeyinden doktora düzeyine kadar olan tüm Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin yetiştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi. Rektör Elmastaş, ayrıca proje süresince öğrencilerin ileri teknoloji cihazları ve yazılım geliştirme süreçlerine de katılarak deneyim kazanacaklarını ifade etti. Rektör Elmastaş, akıllı otonom araçlar üretiminde BEÜ’nün önemli bir üs haline gelmesinde projenin bir başlangıç olacağını kaydederek, “Bitlis Eren Üniversitesi olarak hazırladığımız projeye destek ve katkılarından dolayı Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Prof. Dr. İsmail Demir ile Başkan Yardımcıları ve ilgili birim görevlilerine şükranlarımı sunuyorum ” dedi.
DİHA projesi ile; taşınabilir mini-İHA’lar kullanılarak yapay zeka ile eğitilmiş İHA’ların desteğiyle kritik alanlar akıllı bir şekilde taranacak. Ayrıca, İHA’ların yörüngelerinin hesaplanmasında ileri yapay zeka tekniklerinden faydalanılacaktır. Barındırdığı ileri teknoloji sayesinde öğrencilerin yetiştirilmesine sağlayacağı katıkının yanı sıra, proje ile savunma sanayisine de yüksek teknolojik ürün kazandırılması amaçlanıyor.