Tarih: 09.10.2024 20:10

Kadın Girişimcilerden Çanak-Çömlek Sergisi ve Toprak Ana Yemekleri Etkinliği

Facebook Twitter Linked-in

BEÜ kış bahçesinde  düzenlenen sergi,Çanak-Çömlek Sergisi ve Toprak Ana Yemekleri Etkinliği, Kavakbaşılı kadın girişimcilerin el emeği ürünlerini ve geleneksel yemeklerini tanıtma fırsatı bulurken, Sergi ile yemek organizasyonu, kadın girişimciliğini teşvik etmeyi ve geleneksel el sanatlarının korunması amaçlandı.
BİKADER Başkanı Gül Göktekin, yaptığı konuşmada, çanak-çömlek sanatının yeniden canlandırılmasının, kadın girişimciler için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve BEKGEM Müdürü Doç. Dr. Derya Aslan'a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Derneğimizde verilen bir yıllık kurstan sonra Kavakbaşı Beldesine gittik. Oradaki kadınlarımızla birlikte çalıştık. Sınavlara girip buradaki kadınlarımı usta öğretici olmaya hak kazandılar. Bitlis Eren Üniversitesinin kış bahçesinde onların yapmış olduğu ürünlerin sergisini açtık. Sergimizde güveç kapları, su bardakları, çanak, çömlek gibi ürünler var. Bunun yanı sıra sadece süs söylenince akla seramik veya çini geliyor. Topraktan da çok güzel hediyelik eşyalar olabiliyor. Sinema, tiyatro başta olmak üzere birçok projeye imza attık. En son projemiz çanak ve çömlek üzerine oldu. Onunda Mutki ilçemizin Kavakbaşı beldesi ile yapmak istedik. Derneğimiz bünyesinde bir yıllık kurstan sonra belgelerimizi alarak soluğu da Kavakbaşı beldesinde aldık. Kaybolmaması gereken bir meslek diyorum. Çünkü çok elverişli bir meslek. Hammaddesi toprak hiçbir zararı yok. İnsan sağlığı için çok iyi. Benim evimde şu anda tüm toprak kapların her çeşidi vardır. Çünkü vücuttaki elektriği alıyor. Sağlıklı olarak deterjan kullanmıyoruz çünkü zehir yok. Sadece sıcak suyla beraber limon veya sirkeyle yıkıyoruz” dedi.
Programın ardından, üniversitenin Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri, sergilenen ürünler üzerinde uygulamalı çizim ve seramik eğitimi aldı. Etkinlik ile, öğrencilerin geleneksel sanatları yakından tanımalarına ve pratik yapmalarına olanak sağladığı, hem kadın girişimciliğine hem de kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğu ve üniversitenin bu yöndeki çalışmaları takdirle karşılandığı belirtildi.
Etkinliğe, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayhan Yılmaz ve Prof. Dr. Ayşe Dilek Özşahin Kireçci, Bitlis Vali Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —