Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Ezman Karabulut ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden Doç. Dr. Fatih Ahmet Çelik tarafından hazırlanan proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından onaylandı.
“Yüksek Sıcaklık Şok Dalgası Altında Kuru Ve Temiz Hava Ortamında NO2 Moleküler Yapının Oluşumu” başlıklı projeyle, şok dalgası altında ortaya çıkan molekülün, hangi reaksiyonlar sonucunda ve o reaksiyonların hangi sıcaklık aralıklarında ortaya çıktığını tespit etmek amaçlanıyor. Projeyle, Tübitak-Truba alt yapısından 3 aylık işlemci ve hafıza kiralama ile Amsterdam Modelling Suit (AMS) programının DFTB modelinin 12 aylık paket eğitim programı elde edildi.
Projede Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Dr. Ezman Karabulut yürütücü, Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Ahmet Çelik araştırmacı ve doktora mezunu Dr. Ebru Tanboğa Korkmaz bursiyer olarak görev aldı.
Covid Virüsünün Havadaki Yayılımı İncelendi
TÜBİTAK tarafından onaylanan bir diğer proje, Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Erman Yüce’nin hazırladığı proje oldu. Projeyle Dr. Yüce, Danimarka Teknik Üniversitesinde planladığı araştırması TÜBİTAK tarafından desteklendi. TÜBİTAK’ın doktorasını bitiren araştırmacılar için sağladığı 2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında, SARS COV-2 virüsünün, farklı havalandırma senaryoları altında havadaki yayılımını Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (Computational Fluid Dynamics-CFD) metodu ile simüle eden Dr. Yüce, virüsün havalandırmayla olan ilişkisini inceledi.
Virüsün bulaşma riskini azaltabilecek optimum havalandırma değerlerini elde ederek büyük bir başarıya imza atan Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Erman Yüce, çalışmasıyla Projenin ortaya çıkartacağı sonuçların, virüsün yayılımı hakkında önemli ipuçları vereceğini söyledi.
TÜBİTAK Projeleri onaylanan akademisyenleri Rektörlük Makamında kabul eden Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, TÜBİTAK projelerinde gösterdikleri üstün başarı nedeni ile başta proje yürütücüleri olmak üzere proje ekiplerini kutladı. TÜBİTAK başta olmak üzere kurum dışı kaynaklardan alınan fonların büyük öneme sahip olduğunu belirten Rektör Elmastaş, proje sayısını arttırarak proje tabanlı Ar-Ge faaliyetlerini daha geniş bir alana yaymayı amaçladıklarını, bu yönde akademisyenlere verdikleri destekleri arttıracaklarını belirtti.
(Abdulhalim Kızılkaya)