Tarih: 17.09.2019 10:51

BEÜ’DE ‘CERN’DE NELER YAPIYORUZ’ SÖYLEŞİSİ

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Prof. Dr. Gülsen Önengüt’ün katılımıyla ” CERN’de Neler Yapıyoruz” konulu söyleşi düzenlendi.

Enstitüler Binası Konferans Salonu’nda yapılan söyleşi programı Prof. Dr. Gülsen Önengüt’ün özgeçmişinin okunmasıyla başladı.
Bitlis’e ilk kez geldiğini ve buraları çok beğendiğini ifade eden Prof. Dr. Gülsen Önengüt, böyle bir imkânı kendisine sundukları için Üniversite yönetimine teşekkür etti.

CERN’in 1954’te kurulmuş bir Avrupa Kurumu olduğunu ve 23 üye devlet, 7 asosye üye ve 6 gözlemciden oluşan dünyadaki en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olduğunu belirten Prof. Dr. Önengüt, kurumun amacının maddenin temel yapıtaşlarının ve bunların arasındaki etkileşmelerin çalışılması ve bu araştırmaların gerektirdiği yeni teknolojiler geliştirmek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Önengüt sunumunda, “Yüksek Enerji Fiziği, CERN, Büyük Hodron Çarpıştırıcısı ve Üzerindeki Deneyler, ISOLDE ve n TOF, Türkiye ve CERN, CERN’den Çıkan Yan Ürünler” konularından bahsetti. Üye ülkelerden de bahseden Prof. Dr. Önengüt, 113 ülkeden 13 bin 342 kullanıcının CERN’de çalışma yaptığını ifade ederek sunumunu sonlandırdı.

Yaklaşık bir saat süren söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli’nin yanı sıra Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —