BEÜ’de “Darbeden Demokrasiye 28 Şubat Paneli” Düzenlendi

GÜNDEM 3.03.2020 14:32:50 0
BEÜ’de “Darbeden Demokrasiye 28 Şubat Paneli” Düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) 28 Şubat darbesinin yıldönümünde “Darbeden Demokrasiye 28 Şubat” adlı panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen ve moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’ın yaptığı panelde, İstanbul Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Ortadoğu’da Darbeler ve 28 Şubat’, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yelken, “Darbenin Postmoderni ve Premoderni”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş, “28 Şubat ve Din” adlı sunumlarını yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan program, İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Dinçoğlu’nun Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasıyla devam etti. Sözlerine İdlip’te şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve milletimize başsağlığı dileyerek başlayan Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Yüce Rabbimizden kahraman ordumuza en şanlı zaferi en kısa sürede nasip etmesini diledi.

“Postmodern darbe” olarak anılan ancak bizim gözümüzde ve milletimizin nezdinde Ülkemizin demokrasi tarihine sürülmüş kara lekelerden biri olan 28 Şubat’ın 23. yıldönümünde olduğumuzu ifade eden Rektör Prof. Dr. Yardım şunları söyledi:

“Türkiye’nin siyasi tarihine bakıldığında, maalesef sürekli olarak darbelerle karşı karşıya kaldığını görmekteyiz. Darbelerin ne denli zarar verdiğine, ülkeyi nasıl yıllarca geri götürdüğüne şahidiz. İşin özünde tüm darbeler milletin iradesini ve dolayısıyla geleceğini baltalamaktadır. Tüm darbelerde olduğu gibi 28 Şubat’ta da alınan kararlar ve sonrasında gerçekleştirilen uygulamalar, Ülkemizin ve Milletimizin, halkın iradesine dayanan demokrasi anlayışına büyük zararlar vermiştir. Halkın iradesine dayanmayan ve değerleri ile bağdaşmayan bu tür müdahaleler, geleceğimize daha sağlam temeller üzerinde yön verebilmemiz için unutulmaması gereken dönemlerdir. Ülkemizin geleceğinde bundan sonra da, milletimizin seçtiği temsilcilerin ve onların iradesinin hâkim olması temennimi bir kez daha yineliyor, 28 Şubat vb. olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Bu vesileyle Necmettin Erbakan hocamızı rahmetle yâd ediyor, hocamıza bir kez daha rahmet diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle panelimize katılan siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyor; panelimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dileyen panel moderatörü BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, bugün tarihimizde sıkça rastladığımız ve kara leke olarak adlandırdığımız darbelerden 28 Şubat darbesinin yıldönümünde olduğumuzu ifade etti. Osmanlı’dan günümüze bir darbe geleneğinin mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Demirtaş şunları söyledi:

“Darbelerin çok çeşitli özellikleri ve birbirinden farklı tarafları olmakla birlikte, ortak yönlerinin de olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Osmanlı’da darbeleri ulema destekliyordu, günümüz darbelerinin birçoğunu da günümüz uleması akademisyenler destekliyor. Baktığımızda Cumhuriyet Tarihi boyunca meydana gelen darbelerin tamamında darbenin görünür aktörleri birtakım odaklar olsa da, gerçek manadaki destekleyicileri başka kesimlerdir. 28 Şubat darbesi toplumun geniş bir kesimini etkiledi. Bunların başında öğrenciler gelmektedir. Bizler üniversitelerde öğretim elamanı olarak çalıştığımız dönemde bütün acımasızlığıyla bu süreci yaşadık. Ama asıl mağdur olanlar öğrencilerimizdi. O dönemde öğrencilerimiz muazzam bir duruş sergileyerek asla teslim olmadılar, vazgeçmediler. Öğrenim hayatlarının sona ermesi pahasına duruşlarından hiçbir şekilde taviz vermediler ve gerçek manada başarılı oldular.”

“28 Şubat birtakım değerlerin aşınmasına ve bu değerlerdeki aşınmanın istikrar kazanmasına yol açtı”

28 Şubat’ın etkilerinin ve tahribatının devam ettiğini belirten Prof. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “28 Şubat sürecini yapanlar bin yıl sürecek demişlerdi, aslında o zaman tam anlaşılmamıştı. Şimdi çok iyi anlaşılmaktadır ki, etkileri devam etmektedir. Çünkü 28 Şubat birtakım değerlerin aşınmasına ve bu değerlerdeki aşınmanın istikrar kazanmasına yol açtı. 28 Şubat’ın en önemli tarafı bence budur. Bizler 28 Şubat sürecini yaşayan insanlar olarak böylesi bir olayın yıldönümünde, bu olayı bir kez daha anmak, bu olayı unutturmamak gibi bir göreve sahibiz. Darbeleri ve darbelerin yarattığı tahribatı çok erken unutan bir toplumuz. Bizler bu işin birebir muhatabı ve mağduru olarak, bu olayı hatırlatmak zorundayız. Bu yüzden böyle bir program tertip etme gereği duyduk.”

“Ortadoğu’da Darbeler ve 28 Şubat” konulu konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Darbelerin tarifini yaparken milletin hakkını alıp başka guruplara vermektir.” dedi. Darbecilerin bu süreçlerde sadece belli bir süre faydalandığını ifade eden Prof. Dr. Uysal, darbecilerin aslında başarısız olduklarını vurguladı. Sömürgeciliğin nasıl oluştuğunu anlatan Prof. Uysal şunları söyledi: “Bizler aslında sömürgeye müsait bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu darbeci ve sömürgeciler Ortadoğu’da 22 tane Arap devleti oluşturmuşlardır. Bu Arap devletlerinin başta darbeciler olmak üzere hiç kimseye faydası olmamıştır. Darbelerin başarısız olmasına rağmen tahribatları büyük olmuştur. Bu darbeciler Ortadoğu’daki halkların hafızasını ve tarihini silmişlerdir. Bu darbeciler nereye bulaşmışlarsa ilk olarak arşivleri ve kütüphaneleri yok etmişlerdir.” Darbelerde asıl mücadelenin elitlerle halk arasında olduğunu ifade eden Uysal, 28 Şubat özelinde de asıl hedeflerden birinin Anadolu sermayesi olduğunu anımsatarak, vesayet sistemi ve darbeleri karşılaştırarak sözlerini sonlandırdı.

Darbecilerin amacının bir yerleri dizayn etmek olduğunu belirten Prof. Dr. Ramazan Yelken, tüm darbelerin ortak yönleri olduğunun altını çizdi. Türkiye’deki darbelerden bahseden Yelken, “28 Şubat’ın amacının üniversitelerdeki entelektüel hareketin önünü kesmekti.” dedi. Darbeler yapılmadan önce darbe ortamının oluşturulmaya çalışıldığını örneklerle anlatan Prof. Dr. Yelken, darbelerin tetikçilerinin askerler olduğunu ama asıl darbecilerin başkaları olduğunu söyledi. “İslamcılar yozlaştı ve bizler üniversitelerdeki reformları gerçekleştiremedik” diyen Prof. Yelken, 28 Şubat mağdurlarının ceza evinde olduğunu ve 28 Şubat’ı gerçekleştirenlerin göstermelik cezalar aldıklarını ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Toplumun bu travmatik durumu 150 yıldır yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Ejder Okumuş, çok partili dönemden itibaren neredeyse her 10 yılda bir darbe yaşadığımızı belirtti. Prof. Dr. Okumuş, “Darbelerin asıl amacı toplumu dizayn etmektir. Toplum olarak yaşadığımız süreçlerde hasta olmayan toplumlar azdır. Biz toplum olarak bu travmanın etkisinden çabuk kurtulduk ve şimdi dimdik ayaktayız.” dedi. Toplumu ayakta tutan en büyük gücün din olduğunu ifade eden Prof. Okumuş şunları söyledi: “Bu topluma her zaman din üzerinde müdahale edilmiştir. Çünkü toplumu ayakta tutan en büyük güç dindir. Bu toplum sömürgeleştirilememişse bundan dolayıdır. Dolayısıyla din konusunda uyanık olmalıyız. 28 Şubat döneminde din konusunda o kadar tiyatro oynandı ki birçok insan buna inandı. Aslında bu tiyatrolar çok önceden hazırlanmıştı ve zamanı gelince düğmeye basıldı. Din istismarı üzerinden 28 Şubat darbesini gerçekleştirdiler.”

Program, soru cevap bölümünün ardından BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın Panel Moderatörü Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ve panelistler, Prof. Dr. Ahmet Uysal, Prof. Dr. Ramazan Yelken ve Prof. Dr. Ejder Okumuş’a hediye ve plaket takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.


"TATVANNAME" Kitabı Güncel Haliyle Okuyucuyla Buluşacak

BEÜ’de Ebeler Haftası Etkinlikleri Gerçekleşti

BEÜ Öğrencisi Gamze Korkmaz, Türkiye İkincisi Oldu

Müdür Çolaktan Kooperatif Ziyaretleri

BEÜ’de AFAD Gönüllülerine Sertifika Töreni Düzenlendi

Tatvan’da 23 Nisan Coşkuyla Kutlandı

Tatvan Devlet Hastanesinde 23 Nisan Coşkusu

Kaymakam Demir Makamını Minik Ecem’e Bıraktı

Vali Erol Karaömeroğlu Makamını Zeynep Ela ve Talha Aras'a Bıraktı

Rektör Elmastaş, 2023 Yılında Atanan Akademik Kadro ile Buluştu

Bitlis’te Bursluluk Sınavı Yapıldı

BEÜ ve Batman Üniversitesi Yeni Kelebek Türü Keşfetti

Rektör Elmastaş'tan Başkan Tanğlay'a Ziyaret

Tatvan’da “Bahar Temizliği” Çalışmaları

TATSO Üyeleri İçin “Veda” Programı

Tatvan'da Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi

BEÜ’de "Kadim Şehir Bitlis" Sergisi Açıldı

Tatvan’da Sivrisinek ve Haşerelerle Mücadele Çalışması

HAVELSAN ve BEÜ'den Öğrencilere Özel “Yükseköğretim Zekası" Semineri

Bitlis’te Bahar Temizliği Devam Ediyor

Çorumlu Öğrencilerin Mektupları Karşılıksız Kalmadı

Tatvan’daki Muhtarlardan TATSO’ya Ziyaret

BEÜ’den Turizm Haftası'nda Önemli İş Birliği

Bitlis’te İdari ve Mali Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Bitlis Valiliği'nden Emniyet Verilerini Paylaşan ‘Bombacı Mülayim' Hesabı Hakkında Açıklama

Tatvan Belediyesinin Borcu Açıklandı

Tatvan Belediyesi İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Bitlis Belediyesi Yeni Dönem İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Tatvan’da Bims Fabrikası Açıldı

Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 8,7 oldu

Yükleniyor

Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 8,7 oldu

Mart Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıkladı

BİK Genel Müdürü Erkılınç: “Korkmadan hakikati konuşacağız”

Bitlis Dahil 32 ilde oy verme saati 07.00 - 16.00 arası olarak belirlendi

TÜİK Muhtemel Eğitim Süresi Verilerini Paylaştı

E-REÇETEM SİSTEMİNE 5 DİL EKLENDİ

EN DÜŞÜK KAMU İŞÇİSİ ÜCRETİ 15 BİN LİRA OLDU

Deprem bölgesinde maddi yardım yapılacak gazeteler belirlendi

DEPREM BÖLGESİNDEKİ 10 İLDE DEVLET HİZMET SÜRELERİ %15 KISALTILDI

Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adaylığından çekildi

Mehmet Emin Geylani İlk İcraatını Gerçekleştirdi

Başkan Geylani, Mazbatasını Alıp Göreve Başladı

Kaymakam Özkan’dan “hayırlı olsun” ziyareti

AK Parti heyetinden Kaymakam Özkan’a ziyaret

Başkanı Aksoy’dan Veda Mesajı

HDP Tatvan’da sonuçlara itiraz edecek

TATVAN SEÇİM SONUÇLARI

BİTLİS İL GENELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

TATVAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINI AK PARTİ ADAYI M.EMİN GEYLANİ KAZANDI

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

ASGARİ ÜCRET 8506 TL OLDU

TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gram altın fiyatları bugün 144 liranın üzerinde! Çeyrek altın ise…

Ekmek parası için gece 03.30’da kalkıp yollara düşüyorlar

Medya patronu Ethem Sancak AKP yönetimine girdi

İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Açıklandı

Tüm Türkiye’nin seferber olduğu SMA hastası Ece zamanla yarışıyor

Karatay: Ben ‘hurma yemeyin’ dedim ama…

Tuz yiyerek zayıflayabilirsiniz!

Halsizliğin bir numaralı düşmanı!

Ayak mantarı tedavisi

Popüler sivilce ilacı öldürüyordu!

Karpuz tohumunu kaynatıp içerseniz…

Kafa kaşıntısı neden olur?

Van, Bitlis ve Hakkari’de “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Yönetimi” eğitimi

YÖK’ten Fenerbahçe Üniversitesi’nde inceleme

Rehberler Antalya’da buluştu

İzmirli gençlerden ‘Enginarlı’ lezzetler

‘Beğeni bağımlılığı artırıyor’

Özel kurumlar ortaokul öğrencileri için yurt açabilecek!

Bahçeşehir Robotik Takımı Amerika’dan 2 ödülle döndü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16