Tarih: 08.01.2022 16:08

BEÜ’de “Güncel Dini Tartışmalar Bağlamında Kur’an’a Yaklaşımlar” Konulu Konferans

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)İslami İlimler Fakültesi’nde “Güncel Dini Tartışmalar Bağlamında Kur’an’a Yaklaşımlar” Konulu Konferans Düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi koordinesinde düzenlenen ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın konuşmacı olarak katıldığı program, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Konferans salonunda gerçekleşti. Konferansta ilk sözü alan İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nurullah Ulutaş, eğitim öğretim faaliyetleri yanında sosyal ve kültürel aktivitelerin öğrencilerin entelektüel donanımına yaptığı katkıya değindi.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, yaptığı selamlama konuşmasında Kur’an’ın evrensel mesajlarının önemine değinerek; “İslam’ın, insanlığı kuşatıcı hoşgörü ilkesi, yüzyıllarca bu topraklarda barış ve esenlik kaynağı oldu. Yaratılanı yaratandan ötürü sevme esasına dayanan bu medeniyetin temel kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir. Her dönemde Müslümanların temel başvuru kaynağı Kuran olmuştur. Bu bağlamda ilahi vahyi konu edinen sayısız çalışmalara imza atıldı. Son iki asırda İslam medeniyeti, muarızlarına karşı çetin mücadeleler verdi. Bu süreçte İslam dünyasında gerçekleştirilen entelektüel çalışmaların temelini Kur’an’a yaklaşım tarzları oluşturduğunu söyleyebiliriz. Müslüman aydınların, modern dönemde Kur’an’a yeniden ve farklı bir metotla yaklaşılması gerektiği noktasında birleştikleri kabul edilen bir gerçekliktir. O halde güncel dini tartışmalar bağlamında Kur’an’a nasıl yaklaşılması gerektiği hususu önem arz eden bir konudur.” dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat konuşmasında, tarihselliğin İslam kültürünün dışında geçen bir terim olduğu hususuna değindi. Batı Hristiyan düşüncesinin, ilk dönemlerde kutsal kitaplara karşı dogmatik bir bakış neticesinde ortaya çıktığına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Polat, Batı’nın tarihsel yaklaşımla kutsal kitaba tenkitçi anlayışla yaklaştığını, Batı’da gelişen tarihselcilik yaklaşımının müsteşrikler tarafından Kur’ân’a uygulandığını, tarihsellik yöntemle Müslüman alimlerden bazılarının, bir şekilde Batı’nın bu anlayışından etkilendiğinden bahsetti. Polat, bu anlayışla, belli bir dönemde, belli bir mekânda gibi argümanların Kur’ân’a uygulandığını ifade etti. Hz. Peygamber her insan gibi tarihin belli bir zaman diliminde yaşadığı ve hayatı son bulduğu noktasından hareketle başta Kur’ân olmak üzere Hz. Peygambere tarihsel anlayışla yaklaşıldığını belirtti. Bu ve benzer yaklaşımların dönem dönem İslam dünyasının gündemine bir şekilde taşındığını ifade eden Prof. Dr. Polat, Müslüman alimlerin, dışarıdan gelen bu ve benzer meselelere çözüm geliştirdiklerini dile getirdi.

Konferans, soru cevap bölümü, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ile birlikte, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Atlı ve Prof. Dr. Murat Aygün, BEÜ Genel Sekreteri Muhammed Sami Belet, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —