Tarih: 11.05.2024 18:29

BEÜ’de 2. Uluslarası Sosyal Bilimler Kongresi

Facebook Twitter Linked-in

İki gün boyunca süren ve  27 farklı oturumla gerçekleşen Kongrenin açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yücel Özden, sosyal bilimlerin önemine değindi. Kongrelerin bilimsel tartışmalar için bir fırsat olduğunu belirten Özden "Bu kongre, sosyal bilimlerin derinliklerine dalış yapmak ve onların geçmişten bugüne gelişimini, geleceğe nasıl yön verebileceklerini tartışmak için bir fırsat sunuyor. Her disiplinin kendine has bakış açıları var ve biz burada bu bakış açılarını birleştirerek, daha aydınlatıcı ve kapsamlı çözümler üretmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü ve USBK’24 Onursal Başkanı Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, kongre açılış programında sosyal bilimlerin toplumsal gelişmedeki rolüne vurgu yaparak, sosyal bilimlerde disiplinler arası etkileşimin önemine değindi. Rektör Elmastaş, "Sosyal bilimler, toplumların sürdürülebilir gelişimi için vazgeçilmezdir. Üniversitemiz, bu disiplinler arası etkileşim ve iş birliğiyle bilgi üretmeye ve bu bilgileri toplumun hizmetine sunmaya devam edecek. Bugün burada, bilimin ışığında bir gelecek inşa etme amacımızı bir kez daha teyit etmek için toplandık" dedi.
Açılış programına katılan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, sosyal bilimlerin toplumların gelişiminde oynadığı önemli role vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Sosyal bilimler, toplumların kültürel, ekonomik ve sosyal dokusunu anlayıp geliştirmemiz için bize rehberlik eden bir pusuladır. Bugün burada, bu bilim dalının çeşitli alanlarından uzmanların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşması, daha güçlü ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemiz için büyük bir fırsattır. Bitlis, köklü tarihini modern bir perspektifle birleştirerek ilerlemeye devam edecektir. Bu kongre de bilimsel düşüncenin, ortak aklın ve iş birliğinin ne kadar değerli olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Bu etkinlikler, bilimsel bilginin kültürel miras olarak aktarılmasına yardımcı olur ve farklı kültürlerden gelen bilim insanlarını bir araya getirerek kültürel çeşitliliği teşvik eder. Aynı zamanda bilgi paylaşımı yaparken yeni bilgilerin de üretilmesine imkân tanır ve böylece bilimsel gelişmenin sürekliliği sağlanmış olur. Kongremizin başarıyla geçmesini ve ülkemizdeki bilimsel ilerlemeye katkı sağlamasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Bitlis Eren Üniversitesi Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen ve Prof Dr. İbrahim Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı açılış paneline Prof Dr. Kemal Görmez, Prof Dr. Haluk Zülfikar, Prof Dr. Emre Ozan Aksöz ve Prof Dr. Hikmet Kırık katıldı.
Kongrede düzenlenen Rektörler Oturumuna katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Osman Bülent Zülfikar “Kent ve Sağlık Yönetimi” konusunda bilgiler aktardı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ise, “Doğu Anadolu’nun Tarih ve Kültür Mirasına Dair: Malazgirt Örneği” üzerine yaptığı konuşmada Malazgirt’in tarihsel önemine değindi.
Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, "Jeoparkların Sürdürülebilir Turizme Katkıları: Bitlis Nemrut Jeoparkı Örneği" başlıklı sunumuyla bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaptı. Elmastaş, Nemrut Jeoparkı'nın benzersiz jeolojik özelliklerini ve bölgeye sağladığı ekonomik fırsatları dile getirerek, sürdürülebilir turizmin toplumlar için uzun vadeli faydalar sunduğunu belirtti. Elmastaş ayrıca, Jeoparkların, bölgedeki istihdam olanaklarını artırdığını ve kültürel mirası korurken ekonomiye de katkıda bulunduğunu ifade etti.
Kongre kapsamında düzenlenen 27 oturumda, sosyal bilimlerin güncel konuları ve geleceğe yönelik vizyonu kapsamlı bir şekilde ele alındı. Katılımcılar, her oturumda kendi uzmanlık alanları ile ilgili bildiriler sunarak bilimsel iş birliğinin önemine dikkat çektiler. Özellikle ekonomik kalkınma, eğitimde dijitalleşme, kültürel dönüşüm, çevresel sürdürülebilirlik gibi meselelerin konuşulduğu oturumlar büyük ilgi gördü. Diğer oturumlarda da sosyal bilimlerin farklı alanlarından uzmanlar, akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ilgi çekici sunumlar yapıldı. Bu sunumlarda, eğitim sistemindeki reformlardan şehir planlamasına, kültürel mirasın korunmasından dijital ekonominin gelişimine kadar geniş bir yelpazede konular işlendi.
Öğrenciler, akademisyenler ve uzmanlar, sosyal bilimlerin karşılaştığı sorunlar ve fırsatlar üzerine fikir alışverişinde bulunurken, yeni araştırma konuları ve iş birliği alanları da belirginleşti. 
Kongre, farklı disiplinlerden gelen katılımcıların aktif katılımıyla zengin bir bilgi paylaşımı ortamı oluşturdu ve sosyal bilimlerin önemini vurgulayarak, akademik ve pratik düzeyde yeni perspektifler kazandıran bir platform sundu.
Kongre sonunda katılımcılar, geleceğe dair iyimser bir bakış açısıyla, bilimsel iş birliğinin ve araştırma projelerinin sosyal bilimlerin gelişmesinde oynayacağı büyük rolü kabul ettiklerini ifade ettiler.

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —