Tarih: 30.08.2024 18:25

BEÜ’de Bal Hasadı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Etkinlikte, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının önemine vurgu yaparak, balın coğrafi işaret alması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Hasat öncesinde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının ulusal ve uluslararası alanda aldığı kalite ödüllerini hatırlatarak, "Bitlis balının hak ettiği yeri alması için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bu bağlamda üniversitemizde bir arıcılık bölümü açarak Bitlis balına katkı sağlamayı hedefliyoruz.  Ayrıca, üniversite bünyesindeki Yahya Eren İleri Araştırma Laboratuvarı’nda bal analizlerinin titizlikle gerçekleştirildiğini ve bu konudaki çalışmalar devam ediyor.” dedi.
Konuşmanın ardından, Bitlis Eren Üniversitesi Arıcılık İşletmesinde bulunan kovanlar açılarak bal hasadı yapıldı. Hasat edilen bal, misafirlere ikram edildi. Etkinlik sırasında basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Prof. Dr. Elmastaş, “Üç yıl önce bu işletmemizi kurarken 75 kovanla kurduk. Bu sene bu sayıyı 100’e çıkardık. Geçen senelerde ortalama kovan başı 10 kilo bal verimimiz olmuştu. Çok kısa bir süre içerisinde doğal olduğu için, organik olduğu için de hemen bir gün içerisinde hepsi tüketiliyor. Bu ballarımız satışı yapılarak elde edilen gelir üniversitenin hesabına aktarılıyor. Bu sene inşallah yine iyi bir verim bekliyoruz. Kovan başına yine 10 kilo bal verimimiz olacaktır. Hasadı yapılacak olan ballarımızın bir iki gün içerisinde inşallah sağımı yapılacak” ifadelerini kullandı.
Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde yer alan Arıcılık İşletmesi, bölgenin zengin bitki örtüsünden faydalanarak yüksek kaliteli bal üretimi gerçekleştiriyor. Merkezdeki kovanlardan elde edilen bal, üniversitenin Yahya Eren İleri Araştırma Laboratuvarı’nda detaylı analizlerden geçirilerek kalite kontrolü yapılıyor. Bu laboratuvar, bölgedeki arıcıların da faydalanabileceği bir hizmet sunarak, üretilen balın en yüksek standartlarda pazara sunulmasını sağlıyor.
Bitlis balının ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını artırmak amacıyla yapılan bu çalışmalar, üniversitenin hem eğitim hem de bölge ekonomisine katkı sağlama misyonunu güçlendirmeye devam ediyor.
Bal hasadı programına Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın yanı sıra Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz, BETAV Yönetim Kurulu Başkanı Güven Güngördü, üniversitenin akademisyenleri ve idari personeli ile basın mensupları katıldı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —