Tarih: 25.03.2024 14:20

BEÜ’de Hücre Kültürü Laboratuvarı Kuruldu

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık bilimleri alanında önemli bir adım atan üniversite, bu projelerle kanserle mücadelede yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine öncülük edecek.
BeÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde hayata geçirilen Hücre Kültürü Laboratuvarı, kanserli ve sağlıklı hücreler üzerinde yapılacak in vitro çalışmalarla, kemoterapiye alternatif olabilecek maddelerin ve tedavi yöntemlerinin araştırılmasına imkan tanıyor. 
Laboratuvarın açılış töreninde konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, laboratuvarın kanser araştırmaları için büyük bir merkez haline geleceğini ve bu alandaki çalışmaları hızlandıracağını belirtti.
Laboratuvarın ayrıca üniversite akademisyenlerinin ve lisansüstü öğrencilerinin araştırma çalışmalarına önemli katkılar sağlayarak, bilimsel bilgi birikiminin artırılmasına olanak tanıyacağını belirten Elmastaş, “Yaklaşık bir yıllık bir emek sonucunda hücre kültürü laboratuvarımızı kurduk. Şu anda aktif olarak hizmet vermeye başladı. Burada biyokimyada, moleküler biyolojide çalışma yapan hocalarımız var. Özellikle kanser ile ilgili çalışmalarda burası aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. TÜBİTAK tarafından kabul edilen ve başka üniversitelerimizin de ortak olduğu projeler de burada değerlendiriliyor. Bundan sonraki süreçte özellikle hücre kültürü anlamında burası hizmet verecek. Bundan sonra da hocalarımız farklı üniversitelerle ortak projeler yaparak burayı sürekli aktif hale getirmiş olacaklar. Tabi bu çalışmaların ilk aşaması burada yapılıyor. İkinci aşaması ve daha çok hayvanlar üzerinde deneylerin yapılmasını gerektiren bölümü de ilerleyen zamanlarda burada yaparak kanser ile ilgili çalışmanın bütün safhalarıyla birlikte burada yapma imkanına kavuşacağız. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Laboratuvarda çalışmalar yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulunda görevli Doç. Dr. Yusuf Alan, laboratuvarın bölgede birçok üniversitede bulunmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Mevcut laboratuvarımız birçok üniversitede bulunmayan bir laboratuvar. Yüzyılımızın en büyük hastalıklarından biri kanser hastalığıdır. Laboratuvarımızda da kanser hastalıklarının ön çalışması olan invitro dediğimiz çalışma yapılmaktadır. Bu laboratuvar, kontrollü şartlar altında kanserli ve sağlıklı hücreler çoğaltılarak, sentezlenmiş olan kemoterapik maddelerin yada geliştirilmiş kemoterapik maddeleri, bunun yanında proteinler veya tıbbi aromatik bitkileri alternatif tıpta kullanılan ve tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen meko sekonder metabolikleri sağlıklı ve kanser hücreleri üzerindeki etkilerinin ön çalışmalarının yapıldığı bir laboratuvardır. Biz de burada çeşitli üniversitelerden mevcut üniversitemizden farklı hücre stokları sağlayarak sentezlenmiş veya geliştirilmiş alternatif ilaçların kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştırarak, bir sonraki aşama dediğimiz deney hayvanları üzerinde denenmesi aşamasına ön bilgi sunmayı amaçlıyoruz. Bu laboratuvarın sayesinde ,ilerleyen dönemlerde bizlerde üniversitemiz bünyesinde yürütücülüğünü yürüteceğimiz projelerimizi hazırlayarak üniversitemize ve bölgemize katkı sunacağız.” dedi.
Doç. Dr. Yusuf Alan ve Öğr. Gör. Dr. İlhan Sabancılar’ın liderlik ettiği TÜBİTAK destekli projeler, laboratuvarın çalışmalarını daha da ileriye taşıyacak. Bu projeler sayesinde, üniversite, kanser araştırmaları konusunda önemli bir bilgi ve tecrübe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek.
Bitlis Eren Üniversitesinin hücre kültürü laboratuvarı girişimi, akademik çevrelerde ve toplum sağlığı alanında büyük ilgi gördü. Laboratuvarın gelecekte kanser tedavisinde önemli katkılar sunması bekleniyor. Bu projeler, üniversitenin bilimsel araştırmalardaki yerini sağlamlaştırırken, bölgesel ve ulusal düzeyde sağlık alanındaki yeniliklere de katkıda bulunmayı hedefliyor. 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —