Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Sağlık turizmi, elektrik üretimi, seracılık ve birçok alanda kullanılan jeotermal enerjinin Bitlis’te de ortaya çıkarılmasının ve kullanımının arttırılması için düzenlenen çalıştay sunumlarla başladı.
Açılış konuşmalarında Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Dr. Necmettin Elmastaş önemli mesajlar verdi.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, jeotermal kaynakların Bitlis’in ekonomik kalkınmasındaki rolüne vurgu yaptı. Karakaya, “Bitlis ilimiz, doğal zenginlikleriyle dikkat çeken bir bölgedir. Bu zenginliklerin başında da jeotermal kaynaklar geliyor. Enerji, tarım ve turizm gibi alanlarda bu kaynakları değerlendirmek, hem şehrimizin hem de ülkemizin geleceği için büyük bir önem taşıyor. Bu çalıştayın hedefi, bu potansiyeli daha etkin bir şekilde kullanmanın yollarını ortaya koymaktır” dedi.
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, belediye olarak jeotermal enerji projelerine destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, “Bitlis’in sahip olduğu jeotermal kaynaklar, şehrimiz için büyük bir kalkınma fırsatı sunuyor. Bu çalıştayda ortaya çıkacak fikirlerin hayata geçirilmesi adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Doğal zenginliklerimizi daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak için tüm paydaşlarla iş birliği içinde olacağız” şeklinde konuştu.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Dr. Necmettin Elmastaş ise üniversitenin bu süreçteki rolüne dikkat çekti. Elmastaş, “Üniversitemiz, geçtiğimiz yıl turizm alanında ihtisas üniversitesi ilan edildi. Bu statü, bizi bölgenin doğal kaynaklarını değerlendirme konusunda daha fazla sorumluluk almaya yönlendiriyor. Güroymak ve Nemrut Volkanı çevresindeki jeotermal kaynaklar, tarım ve sağlık turizmi başta olmak üzere birçok alanda büyük bir potansiyele sahip. Bu çalıştay, bilim insanları, sektör temsilcileri ve kamu yetkililerinin bir araya gelmesiyle önemli projelere kapı aralayacak” ifadelerini kullandı.
Çalıştay kapsamında uzmanlardan önemli sunumlar gerçekleştirildi. Jeoloji Mühendisi Evrim Altun, jeotermal kaynakların potansiyelini değerlendiren bir sunum yaparken, MTA Genel Müdürlüğünden Orhan Kılınç, jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki stratejik önemine dikkat çekti. Güroymak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Reşit Kardaş ise, “Jeotermal kaynakların tarımda, özellikle seracılıkta kullanılması, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” dedi. Ayrıca, “Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB” gibi başarılı örnekler de katılımcılarla paylaşıldı.
Yahya Eren Konukevi’nde gerçekleştirilen oturumlarda, jeotermal enerji, tarım, turizm ve sağlık gibi başlıklarda detaylı tartışmalar yapıldı. Katılımcılar, sektörel raporların ve önerilerin değerlendirilmesiyle çalıştayın son aşamasına ulaştı. Gün boyu süren etkinlik, bölgenin jeotermal potansiyelinin daha etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için yeni projelerin zeminini hazırladı.
Çalıştayın, sadece Bitlis için değil, Türkiye genelinde jeotermal kaynakların değerlendirilmesi adına önemli bir örnek teşkil ettiği, Enerji ve doğal kaynakların etkin kullanımı konusundaki bu adım, yerel kalkınmayı destekleyen güçlü bir model olarak öne çıktığı belirtildi.
Çalıştayın açılış programına Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Vali yardımcıları Alay Yazıcı, Onur Aykaç ve Kübra Sivaslıoğlu ile Tatvan Kaymakamı Dr. Remzi Demir, Güroymak Kaymakamı Mehmed Zahit Uzun, Güroymak Belediye Başkanı Eşref Mutlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, Bitlis İl Genel Meclis Başkanı Ali Akın ile il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.