Tarih: 28.02.2024 15:29

BEÜ'DEN ÇEVRECİ HAMLE : Van Gölü Suyundan Sıvı Sabun Üretildi

Facebook Twitter Linked-in

BEÜ Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde yürütülen proje kapsamında, sıvı sabunun ticarileşme süreci tamamlanırken, bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici ürünlerin AR-GE süreci ise başarılı bir şekilde devam ediyor.
BEÜ’nün yenilikçi adımı, yerel kaynakların kullanımını teşvik ederek bölgesel ekonomiye canlılık katmanın yanı sıra, çevresel sürdürülebilirlik açısından da örnek bir model sunuyor. Geliştirilen ürünlerin, dünyanın en büyük sodalı göllerinden biri konumundaki Van Gölü'nün eşsiz suyu sayesinde elde edilmesi, projenin bilimsel ve ekolojik önemini de artırıyor.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üretim atölyesini ziyaret ederek projenin detayları hakkında bilgi aldı.  Rektör Elmastaş, "Yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda sıvı sabun üretimi ile ilgili işlemleri başlattık. Özellikle Van Gölü’nün sodalı suyunu nasıl değerlendirebiliriz noktasında bir arayış başladı. İlgili hocalarımız bu konuda bir AR-Ge çalışması yaptılar. Şu anda sıvı sabun üretimi aşamasına geldi. Bununla birlikte farklı ürünlerde üretilecek. Bu ürünün en büyük özelliği çok daha az maliyetle üretilmiş olmasıdır. Sıvı sabun üretiminde saf su kullanılarak ekstra bir maliyet gerektiriyor. Fakat biz Van Gölü suyunu doğrudan alarak kullanabiliyoruz. Bu da bize çevre dostu bir ürün elde etmemizi sağlıyor" dedi.
Üretim sürecinin arkasındaki teknik ekip proje lideri Dr. Öğr. Üyesi Erhan Onat ise yaptığı açıklamada "Van Gölü'nün benzersiz suyunu kullanarak, sıvı sabun üretiminin gelişimini tamamladık, bundan sonraki süreçte başta bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici olmak üzere diğer temizlik maddelerinin gelişimini hızlı bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Bu projede, mevcut temizlik maddelerine oranla Van Gölü suyundan kaynaklı çok daha doğal temizlik ürünlerinin geliştirilmesini hedefledik. AR-GE çalışmalarımızda, çevreye zarar vermeyen formüller üzerinde yoğunlaştık ve sonunda seri üretim için hazır bir ürün gamı elde ettik" dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi'nin bu projesinin, akademik çalışmaların yerel kalkınmaya nasıl entegre edilebileceğinin somut bir örneğini teşkil ettiği ve Üniversitenin  mevcut imkanların en üst düzeyde kullanımına örnek teşkil edecek çalışmalarıyla hem bölge halkının refahına katkıda bulunuyor hem de çevreye duyarlı üretim yaparak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —