Tarih: 28.07.2022 22:02

Bitlis Eren Üniversitesi’nde Arıcılık İşletmesi Açılışı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis’in sembolü haline gelen Bitlis balının tanıtımı ve kalitesinin arttırılması amacıyla Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde Arıcılık İşletmesi açılışı yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının önemine vurgu yaparak ‘’Bitlis için en meşhur ürün nedir diye sorulduğunda, ‘Bitlis Balı’ diyoruz. Ancak bu balın yeterli düzeyde tanıtımının henüz yapılamadığını görüyoruz. Biz de Üniversite olarak, Bitlis balının tanıtımına ve kalitesinin arttırılmasına öncülük etmek amacıyla “Arıcılık İşletmesi” kurmaya karar verdik. Burada amacımız ticari anlamda bal üretmek değil, bal ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak ve balın coğrafi işaretine giden sürece katkı sunmaktır. Üniversitemizde arıcılık bölümümüz üzerinden işin bilimsel araştırma yönünü de ele almış olacağız. İleri Araştırma Merkezi Laboratuvarımızda bal analiz çalışmalarımız da buna paralel olarak devam edecek.” dedi. 

Açılış programında söz alan Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner ise konuşmasında; “Orman Genel Müdürlüğü olarak orman köylerinin yanında olduk ve olacağız. Bu kapsamda bal ormanları tesis edip ekonomiye ve bölge ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bitlis Eren Üniversitesinde açılışını yaptığımız Arıcılık İşletmesine de bu anlamda destek olacağız. Üniversite arazisi içerisinde bir bal ormanı oluşturacağız. Bitlis ili genelinde de arıcılık faaliyetlerini geliştirmek amacıyla gereken her türlü imkânı sağlayacağız.’’ dedi. 

Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik ise, 3000 endemik bitkinin arasından 400 türünün Bitlis’te olduğunu ifade ederek, Bitlis adıyla bilinen ayrıca 5 adet bitki çeşidinin de olduğunu söyledi. Bu zengin bitki örtüsüyle arıcılık sektöründe Türkiye’de Bitlis’in 9. sırada ve önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Çelik, Bitlis Eren Üniversitesinin bu projesiyle, Bitlis Balının coğrafi işaret alınması için yapılan çalışmalara en büyük katkıyı sağlayacağını belirtti. 

Bitlis Eren Üniversitesi Arıcılık İşletmesinde üretilen ilk bal, tadanlardan tam not alırken, Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil; ‘’Bitlis, coğrafyası itibariyle yayla ve meralardan oluşuyor. İldeki arazilerin büyük bir bölümü arıcılık için oldukça elverişlidir.  Coğrafyanın flora bakımından zengin olması, arıcılık faaliyetlerini arttırıyor. Fakat sadece balın tanıtımı değil doğal floranın korunması için de Bitlis Eren Üniversitesi, yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla buna öncülük etmektedir. Bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’a teşekkür ederiz.’’ dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Arıcılık İşletmesi açılış törenine; Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın yanı sıra, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Bitlis Tarım İl Müdürü Rıfat Çelik, Bitlis Orman İşletme Müdürü Tahir Baydaş, Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz ve çok sayıda akademisyen katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —