Tarih: 11.07.2025 11:39

Bitlis Kalesi’nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis’in tarihi ve kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri olan Bitlis Kalesi’nde yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
2022 yılı itibariyle Bitlis Eren Üniversitesi akademik danışmanlığında devam eden Bitlis Kalesi kazı çalışmaları, 2025 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Bitlis Eren Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında sürdürülüyor. 2025 yılı kazı sezonunda; kalenin merkezinde yer alan hamamın doğusunda ve kalenin kuzey kısmında yer alan sarayın giriş mekanında kazı çalışmalarına devam ediliyor.
Bu yılki kazılarda, 17. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanan döneme ait, Osmanlı döneminden kalma önemli buluntulara ulaşıldı. Eren Holding bünyesindeki Eren Enerji’nin sponsorluğunda yürütülen kazı çalışmalarında, Bitlis tarihine ışık tutacak mimari kalıntılar ve çeşitli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Üniversitenin akademik destekleriyle devam eden bu titiz çalışmalar sonucunda, Bitlis Kalesi’nin kısa sürede bölge turizmine kazandırılması hedefleniyor.
Bitlis Kalesi’nde devam eden restorasyon ve kazı çalışmalarının, kentin tarihi dokusunun korunmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Rektör Elmastaş, çalışmaların bilimsel bir titizlikle yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti.
İnceleme ziyareti sırasında ayrıca kazı alanında gelinen mevcut durum ve ilerleyen süreçte yapılması planlanan aşamalar da ele alındı.
Rektör Elmastaş’a inceleme gezisinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz da eşlik etti. Kazı Bilimsel Sorumlusu Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu, Kazı Bakanlık Temsilcisi Azad Örmek ve Kazı Ekip Üyesi Prof. Dr. Vural Genç, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdiler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —