Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, 2025 yılı Orman Köylerinin Kalkındırılması (ORKÖY) Projesi kapsamında, Kireçtaşı Köyü’nde düzenlenen törende 14 aileye süt sağım makinesi teslim etti. Program, kırsal kalkınma ve tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirildi.Törende konuşan Vali Karakaya, tarım ve hayvancılığın Bitlis'in ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, özellikle kırsalda yaşayan kadınların üretime daha hijyenik, modern ve verimli koşullarda katılımını desteklediklerini vurguladı.Vali Karakaya, il genelinde toplam 79 aileye yaklaşık 1 milyon 900 bin TL’yi aşan süt sağım ve hamur yoğurma makinesi desteği sağlandığını ifade etti. Bu desteğin %20’si hibe, kalanı ise uygun koşullarda kredi olarak sunulduğunu ifade etti.
Vali Karakaya, "Özellikle genç nesillerimizi tarım ve hayvancılık konusunda özendirmemiz gerekiyor. Onların bu alanda çalışmaya devam etmesi için uygun şartların oluşturulması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın Orman Genel Müdürlüğümüzün en önemli hizmetlerinden biri Orköy projesidir. Bu desteklerin özellikle genç ve kadın çiftçilerimize önemli katkılar sağladığını biliyoruz. Ülkenin kalkınması için hepimizin üzerine düşen borçlar var. Bunun en önemlisini de çiftçi kardeşlerimiz yapıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'köylü bu milletin efendisidir' diyor. Çünkü sizler üretmezseniz, çalışmazsanız ülkemiz her alanda geriye gidecektir. Bu çerçevede kadınların rolüne yürekten inanıyorum" dedi.
Karakaya, Valilik olarak ve bağlı kurumların köylerin altyapılarıyla ilgili ciddi çalışmalar yaptığını dile getirerek, "Köylerin yollarından tutun içme suları ve altyapısına kadar ciddi hizmetler yürütülüyor ancak vatandaşlarımız köyünde geçim kaynağı sağlayamadığı takdirde köyün yolunun iyi olmasının, telefonun iyi çekmesinin, elektriğinin sorunsuz olmasının önemi azalıyor. Vatandaşımızın köylerde yaşarken altyapı hizmetlerini aldığı gibi gelirlerinin de iyi seviyede tutulması gerekiyor. Bu çerçevede yapılan önemli hizmetlerden birisi tarıma ve hayvancılığa, sanayi, endüstri ve teknolojinin girmesi gerekiyor. Bu hizmetin köyümüze hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü olarak ORKÖY desteklerini her yıl düzenli ve artan miktarlarda vatandaşlara ulaştırdıklarını belirtti.
Orman köylülerini en yakın paydaş olarak gördüklerini ifade eden Arpacı, şu açıklamalarda bulundu:“Ormanların korunmasında birlikte hareket ettiğimiz orman köylerimizin ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesi, Genel Müdürlüğümüzün öncelikli hedefleri arasındadır. ORKÖY desteklerini, Orman Genel Müdürlüğümüzün ‘gülen yüzü’ olarak tanımlıyoruz. Son 20 yılda bugünkü değerle 1 milyar lirayı aşkın destek sağladık. ”2025 yılı ORKÖY projeleri kapsamında sadece Bitlis’te 106 aileye toplam 10 milyon 614 bin 858 TL bütçe ayrıldığını belirten Arpacı, bu desteklerin detaylarını da paylaştı:7 aileye toplam 210 arı kovanı (arıcılık desteği)16 aileye 32 büyükbaş hayvan (süt sığırcılığı kapsamında) 3 aileye 30+1 koyun (küçükbaş hayvancılık desteği) Arpacı, yapılan bu desteklerin köylerdeki üretimi artırmakla kalmayıp, kırsalda yaşam kalitesini de yükselttiğini sözlerine ekledi.
Düzenlenen programa; Vali Yardımcıları Göksel Yüksel, Alay Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Barış Soyal, Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, İl Müftüsü Kadir Koçak, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vefa Akdoğan, İl Orman İşletmesi Müdür V. Hüseyin Koçyiğit, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Medet İlbars, ilgili birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.

