Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran fuarda yaptığı konuşmada, “Yazar ve sanatçı olmak aykırılık ve ayrıcalık gerektirir. Onlar herkese hitap eder; isteyen istediğini alır. Okumak, öğrenmek dünyayı, toplum düzenini, toplum yapısını, insanlığı, bilimi, tekniği algılamak demektir.” ifadelerini kullandı.
“Çocukların ve gençlerin kitaba ilgilerinin artmasını istiyoruz”
11 Haziran Pazar gününü sona erecek fuarın açılışında konuşan BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, “6 bin yıllık tarihe sahip kentimizde ilkini geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz ve büyük ilgi gören kitap fuarının ikincisini gelenekselleşme hedefi ile bu yıl düzenliyoruz.” İfadelerini kullandı.
BETAV’ın 35. yılını tamamladığını hatırlatan Dalkıran, “BETAV, halkıyla, valiliği, belediyesi ve üniversitesiyle bir araya gelmiş büyük bir güç olan BETAV 35 yıldır ticareti ve siyaseti bünyesine sokmayan bir kuruluştur. Bu yaklaşıma uygun olarak düzenlediğimiz kitap fuarımızın Bitlis’e katkı sunmasını, özellikle çocukların ve gençlerin kitaba ilgilerinin artmasını istiyoruz” diye konuştu.
“Bu haftamızı süsleyecek”
Dalkıran, “Yazar ve sanatçı olmak aykırılık ve ayrıcalık gerektirir. Onlar herkese hitap eder; isteyen istediğini alır. Okumak, öğrenmek dünyayı, toplum düzenini, toplum yapısını, insanlığı, bilimi, tekniği algılamak demektir.” dedi.
“Yürütülen proje sayesinde tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı”
Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ise, Bitlis'in tarihini anlattı ve Bitlis Deresi Islah Projesinin şehre kattıklarının altını çizerek şunları söyledi:
“Bitlis tarihinin ve öneminin vurgulanması gerekiyor. Bitlis bulunduğu coğrafya açısından alternatifi olmayan bir yol güzergahında kurulmuş önemi buradan geliyor. Böyle olduğu için de tarih boyunca bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok önemli medeniyetler gelmiş burada. Kalesi var çok önemli tarihi dokusu var kiliselerinden camisine medreselerinden hamamına köprülerine… Bitlis son yıllarda özellikle Bitlis deresi ıslah projesi adı altında yürütülen proje sayesinde tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı.” dedi.
“Bitlis evleri de restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor”
Prof. Demirtaş, “Bu sayede derenin üzeri açıldı tarihi köprüler ortaya çıktı derenin üzerinde toplam 10 tane köprü var 8 tanesi bu proje sayesinde ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Paşahamamı adı altında 500 yıl civarında tarihi olan bir 16. yüzyılda inşa edilmiş bir hamam ortaya çıktı zaten vardı ama derenin üzeri binalarla örtüldüğü için tarihi doku görünmüyordu kale bile doğru dürüst görünmüyordu. Şimdi derenin üzeri açıldıktan sonra şehir içindeki tarihi mekanların hepsi daha güzel bir biçimde görünür hale geldi. Bu açıdan baktığımız zaman Bitlis deresi ıslah projesi çok önemli bunun yanı sıra bu projenin devamının olması gerekiyor, tarihi Bitlis evleri var onların da restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Fuar 11 Haziran’da sona erecek
BETAV tarafından düzenlenen kitap fuarı Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından destekleniyor.
11 Haziran’a kadar sürecek olan fuara 50’yi aşkın yazar, gazeteci, akademisyen ve sanatçı katılacak. Fuarda söyleşiler, imza günleri, konserler, çocuk tiyatrosu ve açık hava sineması etkinlikleri yer alacak.

