Tarih: 17.12.2021 13:20

El-Aman Hanı Restorasyon Projesi Revizyon Toplantısı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde El Aman Hanı’nın daha işlevsel hale getirilmesi için revizyon toplantısı yapıldı. Bitlis-Tatvan karayolu üzerinde bulunan, daha önce Osmanlı ve Selçuklu eserlerinin yer alacağı bir kütüphane olarak projelendirilen El Aman Hanı’nın hem turizme kazandırılması hem de daha işlevsel bir hale getirilmesi için projede revize yapılması kararı alındı.

Sanatçı rezidansı ile birlikte yöresel ürünlerin sergileneceği alanlar, kültür ve sanat eserlerinin sergileneceği etkinlik alanları, kütüphane ve çeşitli atölyelerin yer alacağı El-Aman Hanı restorasyon projesi revizyon toplantısına, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı Kültür Uzmanı Abdulkadir Yalvaç, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı Kültür Uzmanı Hüsameddin Mehmet Tüzün, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Taner Beyoğlu, Mimar Nurten İlknur Adak, Mimar Leyla Yücel, Mimar Olcay Aydemir, Müzisyen Onok Bozkurt, Kültür Uzmanı ve Girişimcisi Mehmet Demirtaş, Sinemacı Hakan Gül, Sinemacı Doğancan Kement ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Adnan Alkan katıldı.

El Aman Hanın’ın Bitlis-Tatvan karayolu üzerinde bulunan en büyük kervansaraylardan biri olduğunu belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş; “El Aman Hanı, 16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devletinin Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından bir hayrat olarak yaptırılmış, 16. yüzyılın ikinci yarısı Osmanlı mimarisi örneklerindendir. Vakfiyesine göre yapılış gayesi, gelen geçen yolcu ve kervanlara sığınak ve konaklama hizmeti sağlamaktır. Yine kendi adına kurduğu Hüsrev Paşa Vakfına devretmiştir. Hüsrev Paşa, kurduğu bu vakfın ve bu kervansarayın yaşaması için de şehir içinde ve dışında gelirler ve akarlar bağışlamıştır. Günümüze kadar gelen bu yapı, geçmişte restore edilmiş ve 2 yıl önce de Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Selçuklu ve Osmanlı Kütüphanesi olarak projelendirilmiştir. Biz ise tek başına bu konseptin yapı ve şehir için çok uygun olmayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden El-Aman Hanı’nın asıl işlevine uygun şekilde tekrar ihya edilmesi daha uygun olacaktır. Bu bağlamda El Aman Hanı’nın asıl işlevine uygun şekilde yeni bir konsepte dönüşmesi bu toplantımızın temel amacını oluşturmaktadır. El Aman Hanı’nın asli işleviyle restore edilerek kültür ve sanat merkezine dönüşmesi, gerek üniversitemiz ve gerekse şehrin turizm potansiyeli açısından büyük faydalar sağlatacaktır. Toplantımıza iştirak eden tüm paydaşlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Toplantının öğleden sonraki oturumuna Bitlis Valisi Oktay Çağatay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ve Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Eren de katıldı. Sunumlarla devam eden toplantı, Bitlis Arafene Grubunun müzik programıyla sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —