Erkılınç: “Gazetelerin kaderini matbaa lobisi belirlememeli”

GÜNDEM 26.09.2022 16:27:16 1455 0
Erkılınç: “Gazetelerin kaderini matbaa lobisi belirlememeli”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, ülkenin farklı illerinde yerel gazetelerin basımını gerçekleştiren bazı matbaaların, sözde basın özgürlüğü ve sansür karşıtlığı kisvesi altında isimsiz bildiri dağıtarak gazeteleri yeni Basın Yasası’na karşı çıkmaya davet ettiklerinin tespit edildiğini açıkladı.

Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantılarının onuncusu Adana’da gerçekleştirildi. Toplantıya Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Mersin, Nevşehir, Niğde, Osmaniye’den gelenlerle birlikte 112 gazete sahibi ve temsilcisi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yeni yasama yılında TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek ilk yasal düzenlemenin “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olmasını beklediklerini söyledi.

Yasa teklifinin gazetelerin geleceğine dair hayati önemde maddeler içerdiğini anlatan Erkılınç, “Düzenleme, sadece gazeteleri değil, gazetecilik mesleğini de yakından ilgilendiriyor. İnternet medyasını yasal zemine oturtuyor. Süreli yayın sayılacak internet haber siteleri görev alanımıza giriyor ve resmi ilan alabilmelerinin önü açılıyor. Dezenformasyonla mücadelede etkinlik sağlanıyor, toplum sağlığını ve kamu düzenini koruyucu önlemler geliyor. Uluslararası sosyal medya platformları ile hukuki muhataplık gerçek manada bir çerçeveye oturtuluyor. Bu saydıklarımızın neresinde yanlış var veya bu saydıklarımız kimleri niye rahatsız ediyor?” diye sordu.

“Gazetelerimizin kandırılmasına izin vermeyeceğiz”

Daha önce sırasıyla Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Samsun ve Trabzon’da gazete sahipleri ile bir araya geldiğini anımsatan Erkılınç, katılımcıların temelde iki konuyu dile getirdiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gazete temsilcileri, ‘Keşke daha önce Anadolu’ya çıkıp gerçekleri anlatsaydınız. Yasaya dair fena halde bizi yanıltmışlar, kandırmışlar’ dediler. Açıkçası sahada bu derecede dezenformasyonun yapıldığını hissedemedik. O nedenle bölge toplantılarını yeni yasanın hemen ardından gerçekleştirecek ve sizlerle yeni yol haritasını ve mevzuatı istişare ile belirleyecektik. Yasa ekim ayına ertelenince kolları sıvadık ve Kurumumuzu ilgilendiren maddeleri paydaşlarımıza anlatmaya başladık. Gazetelerimizin kandırılmasına izin vermeyeceğiz. Son dönemeçte bir yol kazası yaşansın istemiyoruz.

Bir diğer konu ise, gazetelerimiz, bu yasa sonrası kapatılacaklarına inandırılmışlar. Hatta kendilerini yasaya karşı çıkmaları noktasında arayanlar, Kurumumuzun adını dahi kullanmışlar. Değerli arkadaşlar, her şeyden önce ülkemizde ifade etme ve yayma özgürlüğü var; Anayasamız ile güvence altında. Yine müteşebbis hürriyeti var. Kim neyi kapatıyor, her şey bir yana gazeteler nasıl kapatılabilir? Biz tek bir şey söylüyoruz: Gazetenizi koruyacaksanız, gazetecilik mesleğini yaşatacaksanız bunun yolu yasanın çıkmasından geçiyor. Her şey için çok geç olmadan hazırlıklarınızı tamamlayın istiyoruz.”

“Haklı ve samimi olan kendini gizlemez”

Bölge toplantılarına başlanacağını duyurmalarının ardından ilk olarak, “gazeteme dokunma” adı altında karşı kampanya girişiminde bunulmaya çalışıldığını kaydeden Erkılınç, on kadar gazetenin kampanyaya katıldığını, daha sonra gerçekleri gören gazetelerin kampanyaya olan desteğini geri çektiğini anlattı. Toplantı ve yasa karşıtı ikinci teşebbüsün ise Trabzon’da bulundukları esnada gerçekleştiğini belirten Erkılınç, konuşmasına şöyle devam etti:

“İki farklı bildiri metni hazırlanmış, önümüze geldi. Yazıda ne logo var ne isim ne de imza. Yazıya ilk baktığınızda basın özgürlüğü ve sansür karşıtlığı gibi toplumun geneli tarafından kolayca benimsenecek süslü kavramlar. Buna kim karşı olabilir değil mi? Yazının detaylarına baktığınızda tek bir şey görüyorsunuz: Yeni Basın Yasası çıkmasın, internet haber siteleri süreli yayın sayılmasın, internet medyası Basın İlan Kurumu dışında bir başka kuruma bağlansın. Dertleri basın özgürlüğü de değil, sansüre karşı çıkmak da. Amaçları şu; internet haber siteleri süreli yayın sayılmasın. Kim diyor bunu diye arkadaşlar araştırdı. İzmir, Adana, Sakarya, Kocaeli ve Erzurum’da bazı gazete yöneticilerinin cep telefonlarına gönderilmiş. Belki başka iller de vardır. Yazıların arkasından bir matbaacı çıktı iyi mi? Ne acı ki bu arkadaş, basacağı, belki de basmadan basmış gibi göstereceği gazeteden gelecek paranın derdine düşmüş. Amacı basın özgürlüğü ve gazetelerimiz olsa samimi şekilde çıkar bildirinin altına ismini yazar, imzasını atar. Yok, birileri istedi diye bu oyuna figüran olmuşsa işte o zaman çok daha acı bir tabloyla karşı karşıyayız demektir.”

“Kapınız çalındığında şu iki soruyu sorun…”

Bundan önce düzenlenen tüm toplantılarda gazeteler ile internet haber sitelerinin kaderinin ortak olduğunu vurguladıklarını, aslında bunu bir mecburiyet gibi gördüklerini vurgulayan Erkılınç, yasanın çıkmasının ardından gazetelere ait internet haber sitelerinin, gazetesi olmayanlara göre çok daha avantajlı olacağını, her internet sitesinin de haber sitesi sayılmayacağını yineledi.  

“Küçük iktidar alanlarını korumak isteyenler, sizlerin üzerinden ürettikleri dezenformasyonla dolaylı olarak yaklaşık bin tam sayfa icra ilanının kaybedilmesine neden oldu” diyen Erkılınç, gazete sahiplerinden, dezenformasyonu üretenler tekrar kapılarını çaldığında, sadece gerçeği ve kaybedilen 20 milyon TL’yi aşkın ilan gelirini sormalarını istedi.

Erkılınç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Üç ayımız heba oldu. Bizler paydaşız, ortağız ve aynı gemideyiz. Sizin 33 bin, bizim 380 çalışanımız var. Adana’dan tüm gazetelerimize bir kez daha sesleniyorum: Bu yasa çıkmaz, internet siteleri süreli yayın sayılmayarak görev alanımıza girmez ve icra ilanları tümden elimizden kaçarsa; sizler de bizler de küçük kıyameti yaşarız. Bu nedenle içinizdeki üç beş iktidar heveslisine kulak vermeyin. Hele hele gazetelerin kaderini matbaa lobilerinin belirlemesine rıza göstermeyin. Üç asır önce hattatlar ne yapmışsa şimdi aynısını matbaacılar yapmak istiyor. Buna kaderin bir cilvesi mi diyelim, yoksa tarih tekerrürden ibaret mi diyelim, bilemedim.”

Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, birim müdürleri ve şube müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıda daha sonra gazete sahipleri ve temsilcileri söz alarak görüşlerini ifade etti.

Toplantı, katılımcıların onuruna verilen öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen soru-cevap ve sohbet bölümü ile sona erdi.

Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantılarının bir sonraki ayağı 29 Eylül 2022 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek.

BİTLİS BALI DÜNYA SOFRALARINDA YERİNİ ALIYOR

Bitlis’te Asayiş, Güvenlik ve İstihbarat Toplantısı Yapıldı

BEÜ’de Akademik Kurul Toplantıları Sürüyor

Bitlis Belediyesi 13 Mahallede Sıcak Asfalt Çalışmalarını Sürdürüyor

BİGACEM’den Gazeteciler Arasında Dayanışmayı Güçlendiren Spor Projesi

Bitlis’te Yenidoğan Canlandırma Eğitimi Başladı

VALİ KARAKAYA, BİTLİS’İN 3 AYLIK ASAYİŞ VE GÜVENLİK VERİLERİNİ AÇIKLADI

Rektör Elmastaş’tan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Eğitim Odaklı İnceleme

Tatvan’da 950 Fidan Toprakla Buluştu

Vali Karakaya’dan Mutki’de ADEM ve Şehit Ailesine Ziyaret

Tatvan Devlet Hastanesi’nden Organ Bağışı Haftası Etkinliği

Tatvan’da Yeni Kültür Camii İçin Çalışmalar Başladı

İlim Yayma Cemiyeti’nden BİGACEM'e Ziyaret

BİTLİS’TE NÜFUS AZALDI, ÜRETİM VE EĞİTİMDE İSTİKRAR SÜRÜYOR

Bitlis’te “Her Aile Bir Kök, Her Çocuk Bir Fidan” Etkinliği Gerçekleştirildi

Vali Karakaya’dan Mutki Köylerine Yatırım Ziyareti

Başkan Tanğlay’dan Minik Öğrencilere Anlamlı Ziyaret

Rektör Elmastaş’tan Yeni Dönem Öncesi Akademik Kurul Toplantıları

Vali Karakaya Mutki Devlet Hastanesi İnşaatını İnceledi

KAYMAKAM DEMİRER’DEN BİGACEM’E ZİYARET

Vali Karakaya, Mutki İlçesindeki Yatırımları Yerinde İnceledi

BEÜ’nün 6 Öğrenci Projesi ÜNİDES’ten Destek Almaya Hak Kazandı

Başkan Tanğlay, Esnaf Ziyaretlerinde Talepleri Dinledi

Tatvan Semalarında Kargalardan Görsel Şölen

Bitlis’te Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Bitlis Spor Liderlik Koltuğuna Oturdu

Ahlat’ta Emlak ve Esnaf Sektörleri Arasında İşbirliği Mesajı

Bitlis’te “Girişimcilikten Şirketleşmeye” Konulu Konferans Düzenlendi

Vali Karakaya, Sokak Hayvanları Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı’nı Ziyaret Etti

TATSO Başkanı Adabağ, Moskova’daki Türk Yatırımının Açılışında Türkiye’yi Temsil Etti

Yükleniyor

BİK Genel Müdürlüğüne Abdulkadir Çay Atandı

BİK Genel Müdürü Erkılınç Emekli Oldu

Basın İlan Kurumu Van Bölge Müdürü Arda Aşkın Gaziantep’e Atandı

DAKAF’25 : Gençler, İş Dünyasıyla Van’da Buluşuyor

Vedat Demiröz Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’na atandı

Erkılınç: "Hileli Trafiklerde ‘Ağır İhlal’ Maddesini Uygulayacağız"

BİK Genel Kurulu Temsilcileri Seçimi Gerçekleştirildi

BİK Genel Müdürü Erkılınç: "Zam Oranları Hassas Dengeler Gözetilerek Belirlendi”

Erkılınç: “Kurumumuz Resmî İlan Hakedişlerinin Garantörüdür”

Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 8,7 oldu

Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adaylığından çekildi

Mehmet Emin Geylani İlk İcraatını Gerçekleştirdi

Başkan Geylani, Mazbatasını Alıp Göreve Başladı

Kaymakam Özkan’dan “hayırlı olsun” ziyareti

AK Parti heyetinden Kaymakam Özkan’a ziyaret

Başkanı Aksoy’dan Veda Mesajı

HDP Tatvan’da sonuçlara itiraz edecek

TATVAN SEÇİM SONUÇLARI

BİTLİS İL GENELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

TATVAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINI AK PARTİ ADAYI M.EMİN GEYLANİ KAZANDI

Nisan Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Ekim Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Açıklandı

Tüm Türkiye’nin seferber olduğu SMA hastası Ece zamanla yarışıyor

Karatay: Ben ‘hurma yemeyin’ dedim ama…

Tuz yiyerek zayıflayabilirsiniz!

Halsizliğin bir numaralı düşmanı!

Ayak mantarı tedavisi

Popüler sivilce ilacı öldürüyordu!

Karpuz tohumunu kaynatıp içerseniz…

Kafa kaşıntısı neden olur?

Van, Bitlis ve Hakkari’de “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Yönetimi” eğitimi

YÖK’ten Fenerbahçe Üniversitesi’nde inceleme

Rehberler Antalya’da buluştu

İzmirli gençlerden ‘Enginarlı’ lezzetler

‘Beğeni bağımlılığı artırıyor’

Özel kurumlar ortaokul öğrencileri için yurt açabilecek!

Bahçeşehir Robotik Takımı Amerika’dan 2 ödülle döndü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
14.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4