Tarih: 17.05.2022 23:17

Nemrut Jeopark Çalıştayı Düzenlendi

Facebook Twitter Linked-in

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda ‘’Nemrut Jeoparkı Çalıştayı’’ yapıldı.

Çalıştayın ilk günün açılış konuşmasını Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser yaptı. Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser ‘’Çok güzel coğrafyada yaşıyoruz. Ancak bununla birlikte zorlukları da mevcut. Terör bitme noktasına geldi ama ondan sonra bizi daha zor görevler bekliyor. Bu görevlerin başında şehrimizi geliştirmek geliyor. Bu gelişim için çalıştay başlatıyoruz. Bu bölge bu gelişimi hak ediyor. Olumlu ve çok güzel sonuçlar elde edeceğiz.’’ dedi.

Daha sonra konuşma yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş,’’ İlimizde daha önceki yıllarda Nemrut Jeoparkı ile ilgili çeşitli girişimler yapılmış ancak bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. Göreve gelme sürecimizde temel projelerimizden biri de Nemrut ve çevresinin Jeopark ilan edilmesi için gerekli çalışmaları gerçekleştirmekti. Geçen yılın Temmuz ayından itibaren Nemrut Jeoparkı için çalışmalara başladık. Bu kapsamda önceki çalışmaları ve yarıda kalmış girişimleri de dikkate alarak üniversite olarak yeni bir süreç başlattık. Yapılan toplantılarda Nemrut ve çevresinin Jeopark ilan edilmesi için gerekli girişimlerin Valilik ve Üniversitenin öncülüğünde yapılması kararı ortaya çıktı ve Nemrut Jeoparkı Yönetim Kurulu oluşturuldu ve valimiz başkanlığında ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Dolayısıyla bugünkü çalıştayımızın temel amacı, jeositlerin ve Jeopark sınırlarının tespit edilip kriterleri yerine getirmek için atılacak adımları kararlaştırmaktır. Temmuz ayında yapılacak olan toplantıya kadar inşallah sınırlar ve atılacak adımlar netleşecektir. Bu proje kapsamında Jeoparklar için yerel ürünlerin sergileneceği Jeopark Müzesini El Aaman Hanı’nda inşa edeceğiz. Bu çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın konuşmasından sonra ilk sunumu gerçekleştiren Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci, jeopark tanımını yaparak, UNESCO Küresel Jeopark Kriterlerinin dayandığı esasları sıraladı ve bu esaslarla neler yapılması gerektiğini dile getirdi.

İkinci sunumu BİPEM koordinatörü Erkan Mollaköyü yaptı. Mollaköy sunumunda Bitlis’te bulunan tarihi eser ve değerlere yer verirken, Bitlis’in en önemli değerlerinden biri olan Nemrut Kalderası’na vurgu yaptı.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Gülbin Özcan Selçuk ise Nemrut Kalderası hakkında çeşitli jeolojik bilgilere yer verdi.

Çalıştaya; BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser, Güroymak Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Atlı, Nemrut Jeoparkı Bilim Kurulu üyeleri, akademisyenler, uzmanlar ve STK temsilcileri katıldı.

Çalıştay kapsamında bilim kurulu ekibi arazi keşfi için çalışmalar da yaptı.
2 gün süren çalıştay, bilim kurulu üyelerine verilen katılım belgelerin takdimi ile sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —