Tarih: 24.09.2024 20:00

Tatvan'da “Dijital Habercilik” Eğitim Programı

Facebook Twitter Linked-in

Google Haber İnisiyatifi (GNI) ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BİGACEM) işbirliğiyle düzenlenen eğitim programında, gazetecilere dijital habercilik alanında yeni trendler ve teknolojiler üzerine detaylı bilgiler verildi. 
Eğitimde, Dijital habercilik eğitim programı ile  gazetecilere Google Arama'nın daha iyi kullanılması, hesapların güvende tutulması, Pinpoint ile büyük belge koleksiyonlarından nasıl yararlanılacağı, Google Trendler ve Google Alerts, Google Haritalar gibi Google'ın bir çok özelliğinin mesleki fayda sağlayacak şekilde nasıl kullanılacağının bilgisi verildi.
Ayrıca, YouTube, Data GIF Maker, Flourish, Podcast, Earth Studio ve Pinpoint gibi araçlar aracılığıyla katılımcıların, kendilerini internette anlatmak için yeni yolların öğrenildiği eğitimde, YouTube ve YouTube Shorts'u daha iyi kullanma ipuçlarından YouTube'daki Podcast'lerin avantajlarına kadar pek çok konu ele alındı. Data GIF Maker, Flourish ile veri görselleştirmeye ve Earth Studio'da ilgi çekici videolar oluşturmanın ipuçları paylaşıldı. Eğitim, ayrıca veri gazeteciliği araçlarına da değinerek tutarlı verileri ve kaynakları bulmanın yanında veri doğrulama, temizleme ve analiz etme konularında rehberlik edecek bilgiler de katılımcılara detaylı bir şekilde sunuldu. 
Google Türkiye Eğitim Danışmanı Özgür Mehmet Kütküt, eğitim programını Türkiye'deki gazetecilerin dijital habercilik becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlediklerini ifade ederek,  “Eğitim programları ile Türkiye'nin farklı yerlerine gidiyoruz. Bugün Bitlis Tatvan'daydık ve gazetecilerle birlikte onların yeni teknolojiye uyum sağlamak ve yeni teknoloji ile tanışmaları için bir eğitim programı düzenledik. Bu kapsamda bilgiye erişim yollarından sahte haberle mücadeleye kadar farklı veri görselleştirme tekniklerine kadar pek çok başlığı ele aldık. Bu kapsamda bilgiye erişim yollarından sahte haberle mücadele kadar farklı veri görselleştirme tekniklerine kadar pek çok başlığı ele aldık. Gördüğüm kadarıyla bazı teknolojileri gazeteciler hali hazırda kullanıyordu. Bununla ilgili daha pratik detaylı bilgiler elde ettiler. Ama bazı araç ve yöntemlerle de yeni tanıştıklarını gördüm. Bu da beni oldukça mutlu etti” dedi.
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül ise, “Türkiye'de dijital gazeteciliğin gelişiminin yerel kalkınmayı da güçlendirecek bir faktör olarak görünüyor. Bitlis Gazeteciler Cemiyeti ve Google Haber İnisiyatifi ortaklığıyla bir eğitim programı düzenledik. Bildiğiniz gibi Bitlis Gazeteciler Cemiyeti olarak üyelerimize, öğrenci üyelerimize ve meslektaş adaylarımıza yönelik bir dizi eğitim programı gerçekleştirdik. Gelişen teknoloji artık gazeteciliğin konvansiyonel yöntemlerle yapılmasını çok zor bir hale getirdi. Özellikle genç arkadaşlarımızın mesleğe donanımlı ve iyi bir şekilde başlaması ve eski arkadaşlarımızın da yeni teknolojiler adaptasyonu noktasında faydalı bir eğitim olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Program, soru cevap bölümünün ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —