2-7 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek turnuvada, 36 ilden ve 15 farklı ülkeden yaklaşık 400 sporcu kıyasıya mücadele edecek. Katılımcıların yaklaşık 130’unu yabancı sporcular oluşturuyor.
Açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan BETAV Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nurdoğan Oto, “BETAV olarak, Bitlis’in hem kültürel hem de sportif anlamda kalkınmasına katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Satranç gibi stratejik düşünmeyi ve zihin gelişimini destekleyen bir spor dalında böylesine büyük bir organizasyonu düzenlemek sadece Bitlis için değil, ülkemiz için de önemli bir adım. Burada yer alan her bir sporcunun, Bitlis’in tanıtımına ve bu spor dalının gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Tüm sporculara başarılar diliyorum; dostane bir turnuva geçirmeyi umuyorum” dedi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Bilal Elkatmış ise satrancın bireylerin zihinsel gelişimine yaptığı katkılara dikkat çekerek, “Turnuvada mücadele edecek tüm sporculara başarılar diliyorum. Bu tür organizasyonlar, gençlerimizin hem sporla hem de uluslararası dostluklarla buluşmasına vesile oluyor” ifadelerini kullandı.
Son olarak Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş konuşmasında Bitlis’in kültürel ve tarihi zenginliklerine vurgu yaparak, “Bitlis, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel zenginliklerle dolu bir şehir. Bu tür organizasyonlar şehrimizin tanıtımı ve gençlerimizin spora yönlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Satranç gibi zihinsel gelişimi destekleyen bir spor dalında böylesine geniş katılımlı bir turnuvanın düzenlenmesi, üniversitemiz ve şehrimiz için gurur vericidir” diye konuştu.
Turnuva boyunca farklı yaş grupları ve kategorilerde gerçekleşecek müsabakalar büyük bir heyecanla takip edilecek. Toplamda 650 bin TL nakdi ödülün dağıtılacağı 2. Uluslararası BETAV Açık Satranç Turnuvası, ulusal ve uluslararası arenada başarılar elde etmiş sporcuların hamlelerine sahne olacak.
Açılış programına Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Belediye Başkan Vekili Şirin Kurtulgu, BETAV Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nurdoğan Oto, BETAV Bitlis Şube Başkanı Güven Güngördü, Gençlik ve Spor İl Müdürü Bilal Elkatmış, BEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Behçet Kocaman, TSF Basın Yayın Kurulu Başkanı Özgür Akman, Turnuva Koordinatörü Ferit Kolay, Türkiye Satranç Federasyonu temsilcileri, hakemler ve sporcular katıldı.