Bitlis Valisi Ahmet Karakaya’nın katılımıyla, Bitlis Eren Üniversitesi Kanık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı düzenlenen törenle açıldı.
Açılış, Ahlat İlçe Müftüsü İlyas Oğraş’ın yaptığı dua ile başlayan programda bir konuşma yapan Bitlis Valisi Karakaya, mutfağın hayırlı olmasını dileyerek, “Bitlis ve özellikle Ahlat olarak aslında çok güzel bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelimizi besleyecek insan gücüne ger geçen gün daha fazla ihtiyacımız oluyor. Nitelikli insan gücü demek her alanda sunulan hizmetin, yapılan işlerin kalitesinin artması demektir. Kalite arttığı zaman o kendini tanıtımını da yapar. Dolayısıyla bu kaliteyi artırmak için gençlerimizin en iyi şekilde yetiştirmemiz lazım ve bir meslek sahibi olmalarını sağlamamız lazım. İşte hepinizin gözleri önünde Bitlis son yıllarda hızla gelişiyor. Gerek sanayide gerek hizmet sektöründe gerekse turizm alanında çok ciddi bir ivme kazanmış durumda. Özellikle yaklaşık 15-20 yıl öncesinden bu bölgeyi bildiğim için, buraya geldiğimde bu gelişmeyi ziyadesiyle müşahede ettim, gördüm ve büyük bir memnuniyet duydum. Tabii bunu daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Değerli hocaların üniversiteler bulundukları şehirde o şehre vizyon katan, o şehrin katma değerini yükselten, o şehrin ülkeye ve dünyaya açılan ufku ve penceresidir. Zaten üniversite ismi de biliyorsunuz evrenseller, yani evrensel nitelikleri şehrimize taşımamız gerekiyor. Bunda da en önemli paydaşımız elbette ki Bitlis Eren Üniversitesi’dir. Ahlat’ın gelişimine çok katkı sağlayacak bölümler. Biri Gastronomi bölümü birisi turizm işletmeciliği bölümü. Ahlat biliyorsunuz son yıllarda çok ciddi bir şekilde ülkemiz genelinde rağbet gören bir yer. Bizim bu süreci daha iyi yönetebilmemiz için nitelikli insanlara ihtiyacımız var. Bizim yemek kültürümüz Türk mutfağı, dünyadaki iddia ediyorum diyeceğim ama hocalarımız tabi ispat üzerine giderler. Belki ispatı da vardır. Dünyadaki en iyi birkaç mutfaktan birisidir. Bizim yöresel lezzetlerimizi modern bir bakış açısıyla tekrar insanlarımızın işte damak tadına sunmamız gerekiyor. Aynı şekilde Turizm İşletmeciliği mantığıyla gelen müşteriyi, turisti misafir kabul eden bir yaklaşımla o insanlara kucak açmamız ve şehrimizi tatmin etmemiz sunmamız ve onların beğenisini kazanmamız gerekiyor. Yürekten inanıyorum ki orta vadede hem Ahlat hem de genel olarak Bitlis ilimiz bu alanlarda çok ciddi bir aşama kaydedecek. Bunun altyapısını görüyorum. İnşallah üniversitemizin de desteğiyle diğer yerel bir bileşenlerin desteğiyle bu gelişimi hep beraber izleyeceğiz. Tekrar gastronomi bölümüne bu mutfağın hayırlı olmasını diliyorum. Öğrencilerimizin en iyi şekilde alanlarında yetişmelerine katkı sağlayacağından eminiz. İnşallah her geçen yılımız bir önceki yıldan daha güzel olacak. Biz Bitlis ve Ahlat olarak ve ülke olarak bunu hak ediyoruz. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız diyorum.” ” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bu mutfağın açılması, üniversitemizin uygulamalı eğitimdeki başarısını gözler önüne seriyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde eğitim gören öğrencilerimiz, burada alacakları pratik eğitimle ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelecekler. Eğitim sistemimiz, teoriyi pratiğe entegre ederek öğrencilerimizin yeteneklerini en üst seviyeye taşımayı amaçlıyor. Ayrıca bu mutfağın bölge gastronomisine de önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Törenin ardından Bitlis Valisi Ahmet Karakaya ve Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Ahlat Meslek Yüksekokulu Çini ve Seramik Atölyesi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Meryem Uguz Kaplan’ın rehberliğinde atölyedeki çalışmalar incelendi. Vali Karakaya’ya burada, elle şekillendirilmiş Selçuklu kartallı seramik pano ile ebrulu bir baston hediye edildi.
Törene Bitlis Valisi Ahmet Karakaya'nın yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, kurum amirleri, üniversite yönetimi ve yerel yöneticilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci de katıldı.