Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir söyleşiye ev sahipliği yaptı.
Kadın ve Genç Girişimcileri Destekleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEKGEM) ile Bitlis Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Sağlık Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Program, protokol üyelerinin ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Teknik Kurul üyelerinin açtıkları stantları ziyaret ederek kadınlara karanfil dağıtmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) hakkında bilgilendirme yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi izlendi.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Bitlis Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vefa Akdoğan ve BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Dilek Özşahin Kireçci ve gerçekleştirdi. Konuşmalarında kadınların toplumsal hayatta daha güçlü yer edinmeleri için yapılan çalışmalara değinen Akdoğan, etkinliğe destek veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’a teşekkür etti. Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Dilek Özşahin Kireçci ise kadınların eğitime ve istihdama katılımının artırılmasının gerekliliğini vurgulayarak, "Kadınlarımızın her alanda güçlü bireyler olarak var olması, toplumun kalkınmasında kilit bir rol oynamaktadır. Üniversite olarak kadın öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya ise kadına yönelik şiddetle mücadelenin yalnızca kadınların değil, tüm toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.
Söyleşide, Doç. Dr. Erkan Dikici kadınların toplumsal hayattaki yeri ve hakları üzerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Eğitim ve istihdam politikalarının bu doğrultuda şekillendirilmesinin önemine dikkat çeken Dikici, tarih boyunca kadın hakları konusunda yaşanan gelişmelere de değindi.
Öğr. Gör. Alpaslan Çobanoğlu ise kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularını ele aldı. Kadınların maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddetle mücadelede hukuki mekanizmaların etkin kullanılması gerektiğini ifade eden Çobanoğlu, toplumun bu konudaki sorumluluklarını değerlendirdi.
Program, konuşmacılara plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Etkinliğe; Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Dilek Özşahin Kireçci, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Behçet Kocaman, Bitlis Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vefa Akdoğan, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Masdar, Kurumsal İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zakir Sarıkaya, Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Taşdemir, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.