Bitlis Eren Üniversitesi’nin başvurusu sonucu alınan bu tescil, yöresel mutfağın tanıtımı ve korunması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, yaptığı açıklamada bu gelişmenin yalnızca Bitlis için değil, Türkiye’nin zengin gastronomik mirası için de önemli bir adım olduğunu vurguladı. Elmastaş, “Bitlis mutfağı, tarih boyunca farklı kültürlerin izlerini taşıyan zengin bir yapıya sahiptir. Avşor Çorbası da bu kültürel zenginliğin en özel örneklerinden biridir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorbadır. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.