Bitlis’te bu yıl 3.’sü düzenlenen ve bölgedeki arıcılık sektörünün gelişimini desteklemek ve Bitlis balını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen Arıcılık ve Bal Festivali, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlendi.
Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen festival, Yerel Üreticiler ve Akademisyenleri bir araya getirdi.
Etkinlik kapsamında, arıcılar, yerel üreticiler, akademisyenler ve bal meraklıları bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Katılımcılar, bal üretim süreçleriyle ilgili düzenlenen çeşitli sunum ve etkinliklere katılma fırsatı buldu. Ayrıca, Bitlis balının eşsiz lezzetini deneyimlemek isteyenler için tadım etkinlikleri de düzenlendi.
Festivalin, Bitlis balını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtarak hem ekonomik hem de turistik anlamda bölgeye katkı sağlaması hedefleniyor. Etkinlikte yerel üreticilere ve arıcılara destek vurgusu yapılarak, sektörün daha da büyümesi için çeşitli iş birliklerinin önemine dikkat çekildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan festivalde konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının ne denli kaliteli olduğunu söyledi. Bitlis denilince ilk akla gelen bal olduğunu ifade eden Rektör Elmastaş, "Biz genelde Bitlis balı için hep balımız meşhurdur diyoruz. Aslında bu doğrudur. Kalite noktasında birçok yörenin balından çok daha iyidir. Ama biz balımızı tanıtma noktasında eksik kaldığımız için birçok yerde ismimizi göremiyoruz. Son zamanlarda bazı markalar ortaya çıkmaya başladı. Aslında bu çalışmanın bir gayesi de budur. Bitlis balından Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde ve birçok kaynakta bahsediliyor. Bitlis'in balının şifa özelliğinden. O dönemlerde de üretildiğinden bahsediyor. Dolayısıyla önemli bir ürün. Bundan sonra da Bitlis olarak bunu markalaştırmamız gerekiyor. Üniversite olarak ne yapabiliriz diye düşündük 3 sene önce bazı çalışmaları başlattık. Geçen sene hazırlıklarımız sonucunda arıcılık programını açtık ve şuan da öğrencilerimiz var. Tabi öğrencilerimizin büyük bir kısmı alanda çalışan arıcılarımız. Yaş ortalaması en yüksek olan bölümümüz. Yine bir arıcılık işletmesi açtık ve orda üretimde yapmaya başladık. Tabi bizim o üretimdeki gayemiz ticari anlamda bu sektöre girmek değil, burada kendimizin de ürettiği bazı ürünlerle bu markalaştırma noktasında ilimize katkı olsun diye ARGE çalışmaları yapmak. Bizim buradaki gayemiz budur. Yine bunun devamında bal analiz laboratuvar kurduk. Şuan uluslararası standartlarda analiz yaptığımız laboratuvar artık var. Önemli bir noktaya getirdik ve akredite çalışmaları tamamlanmak üzereyiz. Uluslararası piyasalarda bazı cihazların eksikliği vardı onları da tamamladık. Dolayısıyla inşallah bu da bitmek üzere. Biz bu bal analizi laboratuvara ile bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Bu tarz etkinlik ve festivalleri sürekli canlı tuttuğumuzda bizi daha farklı arayışlara götürecek olması açısından önemli” diye konuştu.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Programda yaptığı konuşmada, Bitlis’te toplam 257.000 arılı kovan olduğunu belirterek, “Kovan sayısı bakımından; 93.000 adet kara kovan sayısı ile Türkiye'de 1. sırada olan İlimiz 164.000 adet fenni kovan sayısı ile de Türkiye’de 13. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda 2.186 ton bal üretimiyle de Türkiye’de 14.sırada yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
BEÜ konferans salonunda düzenlenen festivale, Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Belediye Başkan Vekili Necmi Menteş, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AK Parti Bitlis İl Başkanı Kadir Köstekçi ve Adilcevaz Belediye Başkanı Abdullah Akbaba, kurum müdürleri, arı yetiştiricileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.