Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası, Bitlis Eren Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu'nun katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Bitlis'in yöresel yemekleri ve ürünleri tanıtıldı.
Açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, Bitlis mutfağının kendine özgü lezzetlerinden bahsederek, “İklimi ve coğrafyası gereği endemik bitkilerin etle harmanlandığı zengin bir mutfağa sahibiz. Ancak, bu lezzetlerin evlerde sınırlı kalması, turizme katkı sağlamıyor. Yöresel yemeklerle ilgili açılan restoranlar bu sorunu çözecektir” dedi. Vali Erol Karaömeroğlu ise Türk mutfağının yüzlerce yıllık birikimini ve zenginliğini vurgulayarak, “Türk mutfağı, pişirme teknikleri, sofra düzeni ve servis şekilleriyle dünyanın sayılı üç mutfağından biridir. Bu zengin mutfak kültürü, Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar süren göçlerin ve fethedilen ülkelerin mirasıdır” dedi.
Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu ise, toplumların yemek ve beslenme alışkanlıklarının yaşadıkları coğrafyaya bağlı olarak şekillendiğini ve zaman içerisinde bir kültür olarak yerleştiğini belirterek, “Türk mutfağımız da Anadolu’daki yüzlerce yıllık serüveni boyunca birçok medeniyetle etkileşime girmiştir. Bugün pişirme teknikleri, sofra düzeni ve kendine has servis şekilleri ile Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ile birlikte dünyanın sayılı üç mutfağından biridir. Geniş bir coğrafyaya yayılan ve uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Türk toplumu, zengin bir kültür ve mutfak birikimine sahiptir. Bu zengin mutfak kültürü, Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’ya kadar süren göçlerin ve fethedilen ülkelerin mirasıyla oluşmuştur. Zengin mutfak kültürü, zengin bir kültürel birikim ve diğer toplumlarla etkileşimlerin sonucudur. 2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 21-27 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası, unutulan yemek kültürünün ortaya çıkarılarak, kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunmak adına önem arz etmektedir. Yapılacak etkinliklerle Türk mutfağının beslendiği kaynaklar öğrenilecek, tarihi süreç içerisinde zamanla tamamen ve kısmen unutulmuş yemek ve mutfak uygulamalarının yeniden canlandırılmasına da katkı sağlanmış olunacaktır” diye konuştu.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş da Bitlis'in zengin gastronomisinin tanıtılmasının önemine değinerek, “Binlerce yıllık tarihi süreçlerde bölgede etkili olan farklı medeniyetler ve kültürler ile Coğrafi ortam özellikleri Türkiye’de zengin bir mutfağın ortaya çıkmasına imkan vermiştir. Gastronomisi ile öne çıkan önemli yörelerden biri olan Bitlisi tanıtarak, her yıl daha fazla insanın dikkatini buraya çekebiliriz.” şeklinde konuştu.
Programda, Bitlis Eren Üniversitesi Kanık Uygulanalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Keskin tarafından yapılan sunumun ardından, üniversitenin Rahva Yerleşkesinde halk oyunları gösterisi düzenlendi. Etkinlik, Bitlisli kadınlar tarafından yapılan yöresel yemeklerin ikram edilmesi ile sona erdi.
Bitlis Eren Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen programa, Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş Ali Kocakaya, Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Aslan, bazı kurum amirleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.