İlk kitabı olan “Engelsiz Hayatlar” 2020 yılında yayımlanan 22 yaşındaki Azad Özdemir, doğuştan gelen hastalığından dolayı rahat hareket edemiyor, yürüyemiyor ve konuşamıyor. 19 yaşında ilk şiir kitabını, 22 yaşında da ikinci şiir kitabını yayınlanan, bedensel engelinden dolayı dışarı çıkamayan ve rahat hareket edemeyen Azad Özdemir, gününü televizyon izleyerek, kitap okuyarak, şiir yazarak ve fizik tedavi hareketlerini tekrarlayarak geçiriyor. 10 yaşındayken annesi, babası ve öğretmenlerinin desteğiyle evde eğitim alan ve 18 yaşına kadar eğitimine devam ederek okuma yazmayı öğrenen Azad Özdemir, bilgisayar ile telefon aracılığıyla yazılı olarak duygularını ifade ediyor.
Azad’ın babası Mahsun Özdemir, “Azad İstanbul’da dünyaya geldi. Doğumu esnasında yanlış müdahaleden kaynaklı oksijen yetmezliğinden dolayı beyin felci yani Serebral Palsi teşhisi konuldu. Azat İstanbul’da uzun süre tedavi aldı. Azad, biz Tatvan’a geri döndükten sonra 10 yaşındayken evde özel eğitim almaya başladı. Annesi, ben ve öğretmenlerin desteğiyle 18 yaşına kadar eğitime devam etti. Hastalığından dolayı rahat hareket edemiyor ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Duygularını da bir şekilde dile getirmek istiyordu ancak konuşamadığı için zorlanıyordu. Bilgisayar klavyesini kullanarak yazı yazmaya başladı. Evde eğitim derslerine devam ederken, bilgisayara yazı yazarak kendisini geliştirdi. Cümleler ve mısralar oluşturmaya başladı. Sonrasında kendisini bu konuda daha da geliştirerek şiir yazmaya başladı. Yazdığı şiirleri kaydetti ve 2020 yılında ‘Engelsiz Hayatlar’ adlı birinci şiir kitabı ve bu yılda ‘Kanayan Yüreğim’ adlı ikinci şiir kitabını baskıya verdik. Film, haber ve sosyal medyaya da merakı olan Azat, 2017 yılında kısa bir film çekiminde rol almıştı. Ayrıca, sosyal medya aracılığıyla bir dergi sayfası açmış, orada da yazıyor. Tiyatroya da merakı olan Azat, bu alanda da çok sayıda aktivitede yer aldı. İlçemizdeki ilgili kurumların Azat gibi özel insanlara yönelik ortamları oluşturmasını ve etkinlikler düzenlemelerini istiyoruz” diye konuştu.
Annesi Mürşide Özdemir ve babası Mahsun Özdemir’in desteğini her zaman aldığını belirten Azat Özdemir ise, biraz konuşmaya çalışarak ve biraz da yazarak kendisini ifade ederken, “Ben yazarlığa ve haberlere merak saldım. Şiir kitabı yazıyorum, sosyal medyada bir dergi açtım ve haber de yazıyorum. Sanatçıları izlerken sanata ilgim oluştu. Hedefim ileride kafe açmak ve tiyatro oynamak” dedi.